Izstādē “Čehu 20.gadsimta grafika Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā” apskatāmi čehu mākslinieku Jiržīja Boudas, Mihaela Floriana, Magdalenas Konečkas, Oldržiha Kulhāneka, Annas Mackovas, Jiržīja Noivirta, Josefa Odrāška un Petra Strnada grafikas darbi, kurus Latvijas Nacionālajai bibliotēkai dāvinājuši Dmitrijs Zinovjevs, Džeimss Hovards Freizers un Ināra Sīle.

 

Literatūra ir unikāls radošais rīks savstarpējai sapratnei un kultūras apmaiņai, kuras laikā tiek nojauktas barjeras. Literārās nakts mērķis ir piedāvāt platformu Eiropas valstu autoriem, radīt un prezentēt Eiropas jauno literāro balsi.

 

Viens no populārākajiem mūsdienu čehu autoriem ir Mihals Vīvegs, kurš kopš 1990. gadiem teju ik pavasari izdod pa grāmatai, kuras viena pēc otras iekrīt lasītāju sirdīs, un tikai tad – grāmatu plauktos.

 

Romāns “Suniski pasakainie gadi” (1992) ir viens no pirmajiem Vīvega darbiem, kas pievērsa viņam čehu un ārvalstu lasītāju uzmanību, un piecus gadus vēlāk kļuva par pamatu filmai.

 

Romāna varonis ir visnotaļ neciešams tips – puišelis Kvido, kuram paveicies piedzimt izrādes “Gaidot Godo” laikā, turklāt nokļūt ļoti košā, joku, patiesību un papagaiļu ģimenē. Romāna darbība sākas 1960. gadu Prāgā, ieved lasītāju 1968. gada notikumos un ļauj sekot Kvido ģimenei līdzi no Prāgas uz Sāzavu – vietējo trimdu, kur jaunā ģimene sastopas ar okupācijas režīma murgiem un fantasmagorijām mazā, labi pārskatāmā mērogā. Visticamāk, iepriekš neviens par laiku no Prāgas pavasara līdz Samta revolūcijai nav rakstījis tik dzirkstoši, smeldzīgi un asprātīgi vienlaikus.

 

Čehijas Republikas vēstniecība Latvijā, apgāds Mansards un Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina apmeklēt grāmatas “Suniski pasakainie gadi” prezentāciju un izstādi “Čehu 20. gadsimta grafika Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā”, kura apskatāma no 22. maija līdz 30. jūnijam.