Pasaules digitālā bibliotēka ir starptautiska elektroniskā bibliotēka, kas izveidota, lai nodrošinātu kvalitatīvu informācijas resursu pedagogiem, skolēniem, zinātniekiem un citiem interesentiem.

 

Tajā ir iespēja iepazīties ar visai pasaulei nozīmīgām kultūras vēstures liecībām: manuskriptiem, kartēm, retām grāmatām, mūzikas partitūrām, ierakstiem, filmām, fotogrāfijām, zīmējumiem u.c. dokumentāriem avotiem.

 

Pasaules digitālajā bibliotēkā šī ir otrā Latvijas iesniegtā publicētā dokumentārā mantojuma liecība. Šī gada martā tika publicēta nominācija “Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss”. Pašlaik sagatavošanā publiskošanai ir arī nominācijas “Eduarda Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekcija – Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936.-1940.” un “Raiņa un Aspazijas savstarpējā sarakste 1894.-1929.”.

 

1944. gada 17. martā rakstītais Latvijas Centrālās Padomes Memorands ir nozīmīgākās politiskās pretošanās kustības – Latvijas Centrālās Padomes – un tās atbalstītāju apliecinājums cīnīties par brīvu un neatkarīgu Latviju, neskatoties uz divu okupācijas režīmu – Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas – pretdarbību.

 

Lai veicinātu šīs dokumentārās liecības pieejamību nacionālā un starptautiskā mērogā, ar UNESCO LNK atbalstu Latvijas Centrālās Padomes Memoranda teksts līdz ar digitalizēto oriģinālu iesniegšanai Pasaules digitālajā bibliotēkā tika arī iztulkots krievu, vācu, angļu un franču valodās.

 

Šogad UNESCO programmai “Pasaules atmiņa” aprit 20.gadadiena. Programmas īstenošana Latvijā ir viena no UNESCO LNK darba prioritātēm ar mērķi apzināt Latvijas nozīmīgāko dokumentāro mantojumu un veicināt tā aizsardzību, pieejamību un atpazīstamību Latvijā un starptautiski.