Sadarbībā ar nodibinājumu “Rīga 2014” un Latvijas Ārlietu ministriju ekspozīcijā apvienota Latvijas jauno dizaineru veidotā veloizstāde “Rīga 24h” un arhitekta Jāņa Dripes veidotā fotogrāfa Jura Kalniņa izstāde “Rīga no augšas”. Izstāde iekļauta Romas oficiālajā “Eiropas dienai 2012” veltīto svētku programmā.

 

Šī ir “Rīga 2014” sagatavotās ceļojošās izstādes pirmā starptautiskā prezentācija. Roma izvēlēta, jo 2014. gadā un 2015. gadā Itālija, Latvija un Luksemburga veidos Eiropas Savienības (ES) prezidentūras trio, formulējot kopīgu programmu, kurā vienlaikus atspoguļosies dažādu Eiropas reģionu pienesums. Jau akreditācijas ceremonijas laikā janvārī vēstniece Itālijas prezidentam Džordžo Napolitano pauda Latvijas ieinteresētību šogad sākt iepazīstināt Itālijas sabiedrību ar Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu. Vēstniece īpaši vēlas izcelt 2014. gada programmas pasākumu tematisko līniju “Dzintara ādere”, kas saistīta ar kultūrvēsturiskiem aspektiem un sadarbības veidošanu izglītībā un zinātnē, kā arī Latvijas un Itālijas sadarbību tūrismā.

 

7. maijā pirms svinīgās izstādes atklāšanas muzejā notika tūrisma seminārs, kuru atklāja Romas mēra padomnieks sadarbībai ar ES institūcijām un Tūrisma komitejas viceprezidents Federiko Roka. Nodibinājums “Rīga 2014”, kā arī “LiveRiga” pārstāve Guna Caune iepazīstināja ar Rīgu kā kultūras un atpūtas tūrisma galamērķi. Seminārā piedalijās par tūrismu atbildīgo institūciju pārstāvji, tūroperatori, žurnālisti, Latvijas goda konsuli, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

 

Pēc Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2011. gadā Itālija ar vairāk nekā 80 000 tūristu veidoja ievērojamu daļu Latvijas ienākošajā tūrismā. Pēdējā gada laikā tūristu skaits no Itālijas pieaudzis par 30%.

 

Latvija un Itālija ieinteresētas sadarboties “Rīga 2014” programmā, apmainoties ar mākslas, izglītības un radošo industriju projektiem. Atbilstošas sarunas notiek gan nodibinājuma “Rīga 2014”, gan arī Ārlietu ministriju līmenī. Šodien, 8.maijā, Itālijas pilsēta Perudža, kas ir viena no pretendentēm uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu 2019. gadā, tiks iepazīstināta ar Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas iecerēm.

 

Izstāde Romiešu civilizācijas muzejā būs skatāma no 8. maija līdz 27. maijam.