Hack4Europe! ir aplikāciju izstrādātājiem paredzēts konkurss jeb “hakatons”, ko rīko Eiropas Komisija, Europeana (digitāla bibliotēka, kas nodrošina vienotu, daudzvalodu piekļuvi Eiropas kultūras mantojumam – vairāk nekā 20 miljoni objektu no 1500 institūcijām 32 valstīs) fonds un tās partnerinstitūcijas. Šogad pasākums tiek rīkots jau otro gadu, un notiks arī Berlīnē, Varšavā, Kopenhāgenā un Lēvenā. Konkurss aplikāciju izstrādātājiem tiek rīkots ar mērķi veicināt IT jomas pārstāvju interesi par Europeana pieejamajiem informācijas resursiem un iespēju tos izmantot kā datu avotu inovatīvām aplikācijām kultūras jomā.

 

Paredzams, ka hakatons pulcēs vienkopus līdz 30 aplikāciju izstrādātājus no Latvijas un, iespējams, arī kaimiņvalstīm. Dalībniekiem tiks dota iespēja izmantot Europeana API, kas balstīts uz OpenSearch protokola, lai piekļūtu Europeana resursiem, kas satur vairāk nekā 20 miljonus ierakstu, tai skaitā 2,5 miljonus ierakstus, kas izteikti atvērto saistītu datu veidā.

 

Konkursa rezultātā izstrādātos aplikāciju prototipus vērtēs žūrija, kas izvēlēsies labākos prototipus 4 kategorijās:

  • augstākais komerciālais potenciāls,
  • nozīmīgākā sociālā ietekme (greatest social impact),
  • inovatīvākā pieeja (most innovative),
  • izstrādātāju izvēle (developers’ pick) – izvirza hakatona dalībnieki.

 

Katras valsts hakatonu uzvarētāju aplikācijas šajās četrās kategorijās tiks vērtētas Eiropas līmenī, un Eiropas konkursa uzvarētājs katrā kategorijā (kā arī tematiskajā kategorijā “Pirmais pasaules karš” iegūs iespēju piedalīties un prezentēt savu risinājumu 21. un 22.jūnijā Briselē, kā arī iegūt finansiālu atbalstu aplikācijas tālākai attīstīšanai. Finālistus vērtēs tādu pasaulē pazīstamu uzņēmumu kā Apple, Layer, Art Finder, Samsung, Sproud u.c. pārstāvji.

 

Rekomendētās (bet ne obligātās) tēmas:

 

Going mobile: aplikācijas, kas Europeana saturu atrāda uz mobilajām ierīcēm (viedtālruņiem vai tablešierīcēm). Uzsvars uz ģeolokāciju.

 

Mashing-up: Europeana satura kombinēšana un bagātināšana ar citiem līdzīgiem resursiem, piemēram, Wikipedia.

 

Social curation: aplikācijas, kas lietotājiem dod iespēju kļūt par Europeana satura kuratoriem un dalīties ar saturu dažādās sociālās saziņas platformās un tīklos.

 

User annotations: aplikācijas, kas lietotājiem ļauj bagātināt Europeana objektus ar komentāriem, birkām, hipersaitēm uz ārējiem resursiem vai citiem Europeana objektiem. Aplikācijās var būt iestrādāta arī spēles mehānika.

 

World War One: īpaša uzmanība veltīta aplikācijām, kas izstrādātas ar mērķi pievērst cilvēku uzmanību Europeana saturam, kas saistīts ar Pirmo Pasaules karu.

 

Iepazīties ar aplikāciju prototipiem, kas radīti iepriekšējos hakatonos, varat iepazīties šeit: http://pro.europeana.eu/web/guest/hackathon-prototypes. Savukārt ar API tehnisko dokumentāciju var iepazīties šeit: http://europeanalabs.eu/wiki/EuropeanaOpenSearchAPI.

Praktiska informācija


Lai piedalītos Hack4Europe!, izstrādātājiem vispirms jāreģistrējas šeit: http://hack4europe2012-riga.eventbrite.com/. Reģistrācija tiks slēgta 26. maijā vai arī agrāk, ja dalībnieku skaits būs sasniedzis maksimumu. Lūdzam reģistrēties pēc iespējas laicīgāk, lai Jūs saņemtu apstiprinājumu un varētu ieplānot laiku savai dalībai hakatonā.

 

Autortiesības hakatona laikā izstrādātajām idejām pieder to radītājiem.

Tā kā Hack4Europe! ir starptautisks pasākums un arī Europeana API  tehniskā dokumentācija pieejama angļu valodā, tad hakatona oficiālā valoda būs angļu valoda, taču dalībnieki savstarpēji var kontaktēties jebkurā sev ērtā un saprotamā valodā.

 

Lai dalībniekus neierobežotu un dotu viņiem iespēju strādāt sev piemērotā režīmā, pasākums nebūs stingri strukturēts laikā. Taču vispārējais pasākuma grafiks ir plānots šāds:

 

Sestdiena, 26.05.2012

   11:00 Hakatona atklāšana, organizētāju ievadrunas

 

Svētdiena, 27.05.2012

   15:00 Izstrādātāji noslēdz darbu, prototipu prezentācijas
   17:00 Apbalvošanas ceremonija, noslēgums

 

Sekojiet mums Twitter: #hack4europe