Sašutuma un satraukuma pilnu vēstuli par finansējuma nepiešķiršanu “Bērnu un jauniešu žūrijai” LNB Bērnu literatūras centrs un LNB Atbalsta biedrība nosūtīja Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, tiesībsargam, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Valsts kultūrkapitāla fondam, Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, Latvijas Pašvaldību savienībai, kā arī vairākām ministrijām – Kultūras ministrijai, Finanšu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Labklājības ministrijai.

 

Kā aģentūru LETA informēja LNB Bērnu literatūras centra vadītāja un Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova, atbildes vēstules patlaban ir saņemtas no četrām iestādēm, bet Saeimas Izglītības un kultūras komisija, sazinoties telefoniski, uzaicinājusi uz tikšanos.

 

Kultūras ministrija pēc iepazīšanās ar atklātās vēstules saturu pārplānojusi ministrijas ziņā esošos līdzekļus, rodot iespēju 13 800 latus piešķirt “Bērnu un jauniešu žūrijas” turpināšanai.

 

“Tā ir zināma uzvara un starta summa programmas sākšanai šajā gadā. Mūsu mērķis ir panākt visu nozaru sadarbību lasīšanas veicināšanas programmas ilglaicīga finansēšanas modeļa izstrādē. Panākt izpratni, ka ne tikai Kultūras ministrija ir atbildīga par to, lai bērni prastu lasīt un darītu to ar prieku, kā arī lai bibliotēkās būtu labvēlīga vide lasīšanas veicināšanai bērniem jau no agrīna pirmskolas vecuma. Lasot saņemtās atbildes no citām ministrijām, saprotam, ka tas nav izdevies,” pauda Tretjakova.

 

Labklājības ministrija iesaka bērniem dot grāmatas, ko cilvēki vēlas izmest, tai pat laikā ministrija pārmet bibliotēkām birokrātiju, jo tās cenšas nosargāt bibliotēkas no pārpludināšanas ar vecām grāmatām.

 

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija atzinīgi novērtējusi “Bērnu un jauniešu žūrijas” ieguldījumu bērnu un jauniešu lasītprasmes veicināšanā un vispusīgas attīstības nodrošināšanā. Tomēr Izglītības un zinātnes ministrija uzskata, ka “Bērnu un jauniešu žūrija” ir kultūras jomas programma un ir atbalstāma no Kultūras ministrijas vai Valsts kultūrkapitāla fonda līdzekļiem.

 

Kopš pirmsākumiem “Bērnu un jauniešu žūrija” tikusi finansēta no valsts un pašvaldību līdzekļiem. Ekonomiskās krīzes laikā šis finansējums samazinājās, bet palīdzību sniedza LNB Atbalsta biedrība, īstenojot labdarības projektu “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa”. Jau divus gadus bērnu grāmatu iegādei ziedot iespējams portālā “www.ziedot.lv“, par labdarības projekta vēstniekiem kļuvuši daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki. 2011. gadā LNB Atbalsta biedrība ziedojumos piesaistījusi 15 000 latu un palīdzēja visām bibliotēkām, kurām pašām bērnu grāmatām līdzekļu nepietika.

 

Projekts “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa” var dot tūkstošiem bērnu iespēju lasīt, taču tikai ar ziedotāju atbalstu šāda mēroga programmu īstenot nevar, norāda projekta īstenotāji, atzīmējot, ka bērnu un jauniešu izglītībai jābūt valsts un pašvaldību prioritātei un uzdevumam.