Tiešsaistes semināra laikā interesenti saņems informāciju par programmu “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai”, ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu uzņēmējdarbību, kā arī uzzinās aktualitātes par pieteikšanos ES tiešmaksājumu atbalstam. Semināra laikā notiks elektroniskās pieteikšanās praktiska demonstrācija.

 

Piedaloties seminārā tiešsaistes laikā, visiem tā dalībniekiem tiek dota iespēja uzdot neskaidros jautājumus, zvanot, rakstot vai saziņai izmantojot Skype. Jautājumus iespējams iesūtīt arī pirms semināra. Sīkāku informāciju par semināru un tā norisi jautājiet savā publiskajā bibliotēkā vai meklējiet portāla biblioteka.lv Klintaines pagasta bibliotēkas profilā (skatiet šeit).

 

Iepriekš, 2012. gada 4. aprīlī, ar semināru “Grāmatvedības aktualitātes lauku saimniecībās 2012. gadā” tika uzsākts tiešsaistes izglītojošo semināru cikls lauksaimniekiem un lauku uzņēmējiem, ko organizēja Klintaines pagasta bibliotēka sadarbībā ar partneri – Latvijas lauku konsultāciju centra Tālākizglītības nodaļu. Semināru cikls tiek piedāvāts ikvienam interesentam, jo tas pieejams internetā – gan no bibliotēkas, gan darba vietas, gan mājas datora tiešsaistē interneta vietnē www.justin.tv/llkc.

 

Klintaines bibliotēkā pirmo semināru  klausīties un noskatīties varēja uz lielā ekrāna, kas sagādāts minētā projekta ietvaros. Iespēju semināru klausīties un skatīties bibliotēkā izmantoja 13 interesentu.

 

Klintaines pagasta  lauku saimnieki par šādu iespēju bija apmierināti. Pirmkārt, tā bija iespēja satikties vienam ar otru, otrkārt, ietaupot laiku un naudu, uzzināt jaunāko par grāmatvedības aktualitātēm, treškārt, saņemt tūlītēju atbildi uz uzdoto jautājumu.

 

Lūk, daži viedokļi:

 

Mārīte Ramata: “Es uzdevu jautājumu: “Vai VSAOI (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) noteikšanas normā Ls 200 tiek ieskaitīti arī ES maksājumi?” Saņēmu atbildi, ka normatīvie akti skaidri nosaka, ka ES maksājumi šajā normā netiek ieskaitīti. Jā, mums lauku ļaudīm nav laika lasīt garos likumus un noteikumus, tāpēc esmu apmierināta, ka atbildi uz sev interesējošo jautājumu saņēmu semināra laikā.”

 

Valdis Mičulis: “Bija interesanti un iegūtā informācija noderēs.  Piemēram, presē un televīzijā dzirdēju, ka lauku saimniekiem nav  Mantiskā stāvokļa deklarācijā jāuzrāda piederošais ganāmpulks. Taču semināra laikā šo informāciju precizēju. Dzīvnieku ganāmpulks nav jāuzrāda saimnieciskās darbības veicējiem. Ja dzīvnieku ganāmpulks Ls 10 000 vērtībā pieder fiziskai personai, tas jādeklarē.”

 

Jānis Liepiņš: “Šogad samaksāju jau iedzīvotāju ienākuma nodokli, jo ienākumi no lauksaimniecības pārsniedza Ls 2000. Semināra laikā uzzināju, ka ES maksājumus var sadalīt un atlikt uz nākamo periodu. Ja šo informāciju būtu zinājis, varbūt būtu izmantojis šo iespēju un nodokli nebūtu maksājis. Pasteidzos!”

 

Savukārt no Vecpils bibliotēkas vadītāja Jāņa Aigara par pirmo semināru tika saņemts šāds vērtējums: “Gribu izteikt atzinību vakardienas rīkotajam tiešsaites semināram lauksaimniekiem.  Šī ir atbalstāma un turpināma aktivitāte, kas dod  patiešām reālu ieguldījumu tautsaimniecībai.  Domāju, ka  tiešsaites mūžizglītības un informācijas sniegšanas nodarbībās varētu būt ieinteresēti ne tikai LLKC, bet arī LAD, VID u.c., jo ar bibliotēku tīkla starpniecību iespējams uzrunāt  auditoriju visā valstī.”

 

Pavisam pirmajam bibliotēku semināram lauku saimniekiem un uzņēmējiem pieslēdzās lietotāji 20 publiskajās bibliotēkās, semināra ierakstu nākamo piecu dienu laikā bija noskatījušies 427 interesenti.