“Latvijas Neredzīgo bibliotēka” nav izņēmums. Tajā ir daudz interesantu un, lielai daļai sabiedrības, vēl nepazīstamu lietu. Viena no tādām ir Braila raksts. Ne reti grāmatās tiek pieminēts šis neredzīgo cilvēku pieraksta veids, taču retais tajā mēģinājis rakstīt pats.

Bibliotēkā ir Braila raksta nodaļa, kas apņēmusies popularizēt Braila rakstu, lai izglītotu sabiedrību par šī pieraksta svarīgumu neredzīga cilvēka dzīvē, jo iepazīstoties tuvāk ar nezināmo, tas kļūst saprotams un izraisa cieņu.

Nodaļas darbinieki ar prieku savās telpās uzņem ekskursantus un ļauj tiem sekot līdzi Braila raksta grāmatu tapšanas procesiem. Bieži sniedz dažādas konsultācijas un kļūst pat par daļu no studentu diplomdarbiem. Tās ir grupas no viena līdz desmit cilvēkiem, bet ko darīt, ja zinātgribētāju kopa ir daudz lielāka un nevar ierasties uz Neredzīgo bibliotēku, kas atrodas Juglā? Tādā gadījumā, nodaļas darbinieki saliek svarīgākās lietas somās, iesēžas automašīnā un brauc ciemos paši.

Tā tas notika arī šī gada 14. februārī, kad bibliotēkas Braila raksta nodaļa ciemojās Āgenskalna sākumskolā, kur projekta nedēļas “Valodas daudzveidība” ietvaros tika runāts arī par Braila rakstu.

Gurkstot sniegam zem mašīnas riteņiem, Braila raksta nodaļas darbinieki – Gunta Bite, Dina Kāgane-Kovaļova un Sarmīte Gromska – ieradās Āgenskalna sākumskolā, lai palīdzēt 2.b klases skolēniem iepazīties ar neredzīgu cilvēku grāmatām.

Mūs sagaidīja zinātkāri bērni. Pirmā runāja neredzīgā redaktore Sarmīte un bērni ar lielu interesi klausījās. Viņa nedaudz pastāstīja par sevi, lai bērnus atraisītu un iedrošinātu, tad sāka stāstīt par pašu Braila rakstu. Izlaižot pieraksta rašanās vēstures līkločus, kas mazajiem ķipariem ir mazāk saistoši, nodaļas vadītāja Gunta grafiski attēloja Braila raksta burta struktūru uz tāfeles. Lai nodemonstrētu bērniem neredzīgo raksta burta lielos apmērus, blakus mazajai, padusē pasitamajai Vika grāmatiņai “Zemūdens Bara Lielā diena”, no kastes tika izceltas divas biezas grāmatas, kas ir vienas grāmatas precīza reprodukcija Braila rakstā. Sajūsmas un pat neticības nopūtas pāršalca klasi.

Šādas izbraukuma aktivitātes savu kulmināciju sasniedz noslēguma daļā, kad bērniem pašiem tiek ļauts izmēģināt rakstīt Braila rakstā. Arī šī 2.b klase nebija izņēmums. Bērnu entuziasms bija neizmērāms. Viņi rakstīja gan ar tāfeli un grifeli, gan ar rakstāmmašīnu, ar kuru bērnus iepazīstināja Dina. Ikdienā viņa grāmatas veido ar datora palīdzību, taču izbraukuma aktivitātēs labprāt darbojas ar rakstāmmašīnu.

Katram bērnam tika izdalīti bukletiņi, kuros viņi varēja atrast gan informāciju par Neredzīgo bibliotēku, gan arī Braila raksta latviešu alfabētu. Bērni saņēma arī mājasdarbu – lapu ar tekstu Braila rakstā, kuru jāmēģina kopā ar vecākiem izlasīt.

Tā, nemanot, bija pagājusi vesela mācību stunda un pienāca laiks šķirties. Bērnu acīs bija parādījušies jauni jautājumi, kas mudinās pašiem papildus interesēties un meklēt informāciju. Todien ikviens no viņiem uz mājām aiznesa gabaliņu neredzīga cilvēka pasaules, uz kuras bija uzrakstījis savu vārdu.

Paldies bērniem par atsaucību un paldies skolotājiem par uzaicinājumu! Mēs bijām gandarītas par padarīto darbu un iespēju popularizēt Braila rakstu. Šis bibliotēkas piedāvātais pakalpojums ir bez maksas, atliek vien sazinieties ar Braila raksta nodaļas vadītāju Guntu Biti (67522131; 29137112) un mēs garantējam interesantu un izglītojošu tikšanos. Šī aktivitāte un daudzas citas ir paredzētas ne tikai bērniem, tāpēc gaidīsim ikvienu, arī kolēģus no citām bibliotēkām.