Latvijas Grāmatnieku ģildes izpilddirektors Juris Balodis uzsver: “Autortiesības ir grāmatniecības nozares stūrakmens, jo jebkura rīcība ar radošajiem darbiem ir pašsaprotami saistīta ar autortiesību jautājumu kārtošanu. Ikdienā tas var izrādīties grūts un ilgstošs uzdevums, kurā licences apmaksa ir pēdējais un vienkāršākais posms. Pirms tam būtu risināma virkne citu būtisku jautājumu. Piemēram, vai darbs atrodas komerciālajā apritē, kas ir darba autortiesību subjekti, kura persona pārstāv autortiesību subjektus u.tml. Atbildi uz šiem jautājumiem var sniegt visaptveroša autortiesību informācijas sistēma, kuras izveidē un satura nodrošināšanā līdzdarbotos visi nozares pārstāvji.”

No 2011. gada Latvijā tiek īstenots Eiropas autortiesību informācijas un bāreņdarbu [“Orphan Works“] reģistra izveides projekts “ARROW Plus”. 1. martā Ķīpsalā notiekošajā seminārā tiks spriests par šī projekta jautājumiem: kas ir “ARROW Plus” projekts, ko no tā iegūst Latvijas grāmatniecības nozare, un kas nozarei ir jāpaveic, lai sasniegtu “ARROW Plus” projekta mērķus. Rīgā savas prezentācijas sniegs Latvijas “ARROW Plus” projekta vadītājs Dainis Rudušs un arī starptautiskais eksperts – EDItEUR vadošais konsultants, bijušais Starptautiskās ISBN aģentūras izpilddirektors Braiens Grīns (Brian Green).

ARROW informācijas sistēma ir meklēšanas rīku un instrumentu kopums, kas dod iespēju ātri noskaidrot interesējošās grāmatas pieejamības un autortiesību statusu. Tā ir darbu autortiesību audita sistēma, kuras pamatā ir princips, ka dati par attiecīgo grāmatu tiek meklēti un sameklēti visās iespējamās datu bāzēs dažādās valstīs.

Nacionālais “ARROW Plus” partneris Latvijā ir Latvijas Grāmatnieku ģilde, kas šī projekta īstenošanā sadarbojas ar 23 Eiropas valstu grāmatniecības nozares organizācijām.

Uz semināriem aicināti grāmatniecības nozares pārstāvji un ikviens interesents. Izstādes apmeklētājiem par dalību seminārā papildus nav jāmaksā.

Kā zināms, “Latvijas Grāmatu izstādes” apmeklētāji četrās dienās varēs baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar ievērojamiem rakstniekiem, aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām izstādes cenām. Arī jaunajiem grāmatu lasītājiem izstādē būs interesanti, jo ir paredzēti īpaši bērniem rīkoti pasākumi un prezentācijas.

Izstādi organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

“Latvijas Grāmatu izstādes 2012” darba laiks:

1.-3 marts 10.00-18.00; 4.marts 10.00-17.00

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā vienlaikus notiks starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2012”.

Papildu informācija:

Inese Libere

BT 1 mediju koordinatore

Tālr.: 67065011

e-pasts: inese.libere@bt1.lv

Ilze Stebera

BT 1 sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 67065007

e-pasts: ilze.stebera@bt1.lv