Pasākuma laikā Jānis Ķuze deva ieskatu jūras ērgļa un zivjērgļa dzīvesstāstos, stāstīja par šo putnu izpēti un aizsardzību Latvijā. Jūras ērgļa, kas ir lielākais Latvijā sastopamais ērglis, spārnu platums var sasniegt 2,4 metrus. Šobrīd Latvijā ligzdo ap 100 pāru šādu putnu. Savukārt Latvijā mazākā sastopamā ērgļa – zivjērgļu skaits sasniedzis 200 pārus. Abas sugas putni Latvijā gan ligzdo, gan caurceļo un arī ziemo.

Nākotnē paredzēts turpināt iesākto darbu populācijas monitoringā, padziļinātāk izpētīt teritoriālo uzvedību un pārlidojumus laikā ārpus ligzdošanas sezonas, kā arī turpināt gredzenošanas programmas un īpaši uzmanību pievērst to nolasīšanai. Latvijas dabas fonda pārstāvis pastāstīja, ka drīzumā ikviens varēs daudz vairāk iepazīties ar ērgļu ikdienu, jo mājas lapā ww.dabasdati.lv paredzētas video tiešraides, ko nodrošinās īpašas kameras, kas tiks novietotas ligzdu tuvumā.

Fotoizstādē, kas apskatāma Valmieras integrētās bibliotēkas 1. un 2. stāvā, var iepazīties ar abām plēsīgo putnu sugām. Fotogrāfiju autori ir Igaunijas un Latvijas dabas fotogrāfi.