Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga pasākumā iepazīstinās ar centra tulkošanas politiku un dalīsies pārdomās, cik lielā mērā latviešu rakstnieki, kas raksta kādā no lielajām pasaules valodām, to dara ierobežoto tulkošanas iespēju dēļ. Rakstniece Ieva Melgalve stāstīs par izvēli rakstīt ne tikai latviešu, bet arī angļu valodā. Valodnieks Austris Grasis runās par angļu valodas arvien lielāko  klātbūtni šodienas latviešu valodā. Savukārt dzejniece Liāna Langa izteiksies par daudzu radošo cilvēku vēlmi izpausties angliski un šīs parādības iespējamo ietekmi uz nacionālās kultūras tālāko attīstību.

 

Pasākuma vadītāja Māra Eņģele: “Laikā, kad latvieši, kas dzimuši un auguši Latvijā, raksta daiļdarbus angliski, kad angļu valoda populārajā mūzikā tiek izmantota biežāk nekā dzimtā, kad pat izrādes iestudē angliski, kad ikdienā vietā un nevietā savās sarunās iepinam svešas valodas vārdus, rodas jautājums – kas notiks tālāk? Angļu valoda – iespēja un drauds. Kur beidzas viens un sākas otrs?”

 

Ikviens apmeklētājs aicināts uzdot jautājumus un piedalīties sarunā. Pagaidām vēl latviešu valodā!

 

Rakstniecības un mūzikas muzejs pasākumos regulāri pievēršas jautājumiem par latviešu valodu, skatot tos dažādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu kontekstā. 13. maijā, Jura Alunāna dzimšanas dienā, muzejs iecerējis ieviest tradīciju – Valsts valodas dienu, kad dažādās aktivitātēs notiks valodas svinēšana. 15. februārī tiks izsludināts latviešu valodai veltīts konkurss, kura noslēguma pasākums notiks 13. maijā.

 

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiek katru trešdienu plkst. 17:30.

 

Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā “Kas muzejam vēderā?” Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1.