Juši turpmāk dzīvos Siguldā, bet darbosies gan interneta vidē www.jushi.lv, gan savās vēstniecībās, piemēram, Mākslas muzejā “Rīgas birža”, bibliotēkās un citur.

Juši ir kustības radīti aizraujoši tēli, kas caur dažādiem pasākumiem, grāmatām, konkursiem un sadarbības projektiem mācīs bērniem dziļāk izzināt un izprast lietas un notikumus sev apkārt, izmantojot visas sešas maņas – redzi, tausti, dzirdi, ožu, garšu un intuīciju. Katrai no maņām radīts savs aizraujošs Jusis – Auša, Tauša, Smeķis, Bolis, Ozis, Būtis. Kustība domāta 7 līdz 12 gadus veciem bērniem.

“Šis svētku laiks ir brīdis, kad varam piebremzēt ikdienas steigu un paskatīties uz dziļāku svētku būtību, uz to arī aicinām bērnus un viņu vecākus caur Jušu kustību un šo Ziemassvētku grāmatu. Jau daudzus gadus svētku laikā iejūtos Ziemassvētku vecīša lomā, kas ļauj paraudzīties uz svētkiem ar bērna acīm un no cita skata punkta. Šī pieredze lika man aizdomāties, cik gan liela ir bērnu izpratne par šiem svētkiem un ne tikai. Runa ir par bērniem veltīto laiku un piedāvātajām iespējām dziļāk izzināt lietu un notikumu būtību vispār. Tā arī radās Jušu kustība, kuras mērķis ir palīdzēt bērniem būt izzinošiem pētniekiem par it kā jau zināmām, tomēr ne līdz galam izprastām lietām. Jušu kustības veiksmes garants noteikti ir tas, ka mūsu lielākie palīgi gan grāmatas, gan idejas attīstīšanā ir paši bērni,” saka Sandis Kolomenskis idejas autors un virzītājs.

Prezentācijas pasākumā, kas notika Mākslas muzejā “Rīgas birža”, dalībnieki tika iepazīstināti ar Jušu kustības būtību, Jušu tēliem un pirmo īstenoto projektu – interaktīvu, ilustrētu zināšanu grāmatu par Ziemassvētkiem. Grāmata zinātkāriem bērniem un viņu ģimenēm rosina palūkoties, kas slēpjas aiz katras lietas un idejas mums it kā tik pazīstamajos svētkos.

Vairāk nekā 3500 eksemplāru Ziemassvētku grāmatu jau ir ceļā uz visām Latvijas skolām un bibliotēkām. Tāpat grāmatu varēs iegādāties mākslas muzejā “Rīgas birža” un Siguldā, kā arī iepazīties ar tās saturu Jušu interneta mājas lapā www.jushi.lv.

Ar šodienu Juši ir ieguvuši arī pastāvīgu mājvietu – Siguldas novadu. Novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics bija ieradies pasākumā, lai sveiktu jaunos pilsētas iemītniekus. “Ieklausīšanās savās sajūtās, iedziļināšanās pasaulē ar visām savām maņām un būtību ir atvērtas un jūtīgas personības pamats, un tieši tādu personību mēs gribam palīdzēt veidot ikvienam Siguldas novada iedzīvotājam un viesim. Siguldai ar tās daudzveidīgo dabas ainavu, kultūras dzīvi un vēstures mantojumu tam ir ārkārtīgi liels potenciāls. Tāpēc ar lielu gandarījumu un atvērtību uzņēmām iespēju kļūt par Jušu kustības mājvietu un sadarbībā ar Jušu vēstniecībām visā Latvijā palīdzēt attīstīt šo kustību par jaudīgu un pamanāmu spēku,” atzīst Uģis Mitrevics, Siguldas novada Domes priekšsēdētājs.

Siguldas novada iedzīvotāji jau šo svētdien, 18.decembrī, sagaidīs Jušu ģimeni Siguldā.

Jušu radošā komanda:

Idejas autors – Sandis Kolomenskis, idejas īstenotāji – zinātkāri bērni un zīmolu ligzda MATKA, grāmatas autores Zane Zajančkauska un māksliniece Ingrīda Pičukāne, kostīmu māksliniece Šeila un daudzi citi.

Par Jušiem:

Juši ir bērnu kustība par dziļāk, emocionāli un racionāli pilnīgāku pasauli, kuras mērķis ir caur lietu dziļāku izziņu un izpratni veicināt emocionālo vērtību saglabāšanu un attīstību jaunā kvalitātē. Jušu kustības veidotāji ir gan pieaugušie, gan bērni.