Pasākums bija organizēts ar Latvijas baltkrievu savienības atbalstu.Tas bija veltīts Eiropas Valodu dienai.

 

Inovācijas projektu prezentēja tā vadītāja, Latvijas baltkrievu savienības valdes locekle Jeļena Lazareva. Viņa pastāstīja, ka vārdnīca ir pirmais tik liela mēroga izdevums baltkrievu un latviešu filoloģijas jomā. Tajā iekļauti ap 40 tūkstoši pamatvārdu. Tā atšķiras no parastajām divvalodu vārdnīcām ar autoru specifisko pieeju. Vārdnīcā ir iekļauti gan literārie vārdi, gan sarunvalodas elementi. Vārdnīca ir  veltīta filoloģijas doktores un baltkrievu literatūras tulkotājas  un pētnieces Mirdzas Ābolas, kura ilgus gadus ir strādājusi pie vārdnīcas sastādīšanas, piemiņai. 

 

Savukārt  Latvijas baltkrievu savienības priekšsēdētāja uzņēmēja Valentīna Piskunova runāja par vārdnīcas lomu baltkrievu un latviešu kultūras sakaru stiprināšanā. Viņa uzsvēra vārdnīcas unikālo nozīmi, jo tā palīdz ne tikai apgūt latviešu un baltkrievu valodu, bet parāda, cik liela ietekme baltkrievu valodai ir bijusi uz Latgales dialektiem.

 

Pasākumā piedalījās un skatītāju atsaucību guva Jēkabpils baltkrievu biedrības “Spatkanje” ansamblis “Zaviruha.” Pasākuma dalībnieki vērīgi ieklausījās plūstošajā baltkrievu valodā. Ansambļa interpretētā latgaliešu tautas dziesma “Rūžeņa” zālē raisīja īpašu gaisotni. Spilgts bija Latvija Nacionālās operas mākslinieces Tamāra Klimko priekšnesums.

 

Pasākuma noslēgumā Latvijas baltkrievu savienība dāvāja Līvānu novada Centrālajai bibliotēkai vairākas grāmatas un, protams, arī vārdnīcu.