Atzīmējot pastāvēšanas divdesmito gadadienu, NAIS saviem klientiem nodrošina vairākas priekšrocības. Sākot ar 15. septembri, tiek atcelts atveramo dokumentu limits, ja klients abonē 2000 un vairāk dokumentu, savukārt, no 15. septembra līdz 1. oktobrim visiem NAIS klientiem bez maksas par 50 dokumentiem tiek palielināts abonēto dokumentu skaits.

Šo 20 gadu laikā NAIS ir izveidojusies par modernu un funkcionālu datubāzi, kurā pieejami vairāk nekā 93 tūkstoši dokumentu. Šobrīd NAIS lieto LR Saeima, LR Ministru kabinets, LR ministrijas un to pakļautībā esošās iestādes, ārvalstu vēstniecības un konsulāti, pašvaldības un to uzņēmumi, bankas, juridiskie biroji, mācību iestādes, bibliotēkas, valsts un privātuzņēmumi, kā arī privātpersonas.

Šogad īpaši liels uzsvars likts uz NAIS lietotāju ērtību paaugstināšanu. Ar šī gada sākumu ne tikai NAIS abonentiem, bet jebkuram interesentam tiek nodrošināta bezmaksas pieeja pašreiz spēkā esošajiem aktuālajiem likumiem un noteikumiem vietnē http://pro.nais.lv. Sākot ar šā gada septembri, NAIS mājaslapā tiek piedāvāta arī sasaiste starp pantiem, punktiem, nodaļām un pielikumiem normatīvā akta ietvaros, un līdz ar to lietotāji varēs operatīvi apskatīt jebkuru pantu vai punktu, uz kuru ir norāde citā teksta vietā.

SIA “Komerccentrs DATI grupa” valdes priekšsēdētājs Aldis Gulbis, atskatoties uz šajos 20 gados sasniegto, uzsver: “NAIS viennozīmīgi var dēvēt par celmlauzi. Esam likuši pamatus veselas nozares attīstībai – NAIS bija pirmā šāda profila datu bāze. Uz šo brīdi tirgus jau ir attīstījies tik tālu, ka lietotājiem ir pieejamas dažādas alternatīvas, normatīvie akti ir pieejami arī citos avotos. NAIS ir ieguldījis un joprojām iegulda lielu darbu cīņā par to, lai, piedāvājot lietotājiem pieeju normatīvajiem aktiem, to publicēšanai netiktu izšķērdēti nodokļu maksātāju līdzekļi, bet gan par sapratīgu samaksu būtu iespējams saņemt to informāciju, kas katram ir nepieciešama. Nākotnē saskatām iespējas integrēt sistēmu ar sociālajiem tīkliem, kas ļautu aplūkot normatīvos aktus konkrētu nozaru griezumā, apkopotā veidā vai atbilstoši citiem kritērijiem, vienlaikus izmantojot sociālo tīklu funkcionalitāti – komentēšanu, salīdzināšanu utt. Kas attiecas uz tuvāko nākotni, šī gada ietvaros ir paredzams būtisks pagrieziena punkts attiecībā uz Oficiālo publikāciju likumu. Balstoties uz ilggadējo pieredzi, caur dažādām sabiedriskajām organizācijām NAIS aktīvi piedalās likuma veidošanā, to komentējot, vēršot uzmanību uz nepilnībām un izsakot priekšlikumus.”

Gandarīts par paveikto ir arī AS “Exigen Services Latvia” projekta pārvaldnieks Arnis Riškovs: “Mūsu pakalpojuma kvalitāti un iespējas novērtē daudzas valsts iestādes – tai skaitā arī vortāla likumi.lv uzturētāji VSIA “Latvijas Vēstnesis”, kas abonē mūsu pakalpojumu. Priecē arī tas, ka mūsu iestrādes ir novērtējuši citi likumdošanas datubāzu turētāji un adaptējuši savām sistēmām, turklāt sadarbībā ar Valsts kanceleju un Saeimu palīdzam novērst kļūdas un neprecizitātes izdotajos normatīvajos aktos. Mūsu mērķis ir apjomīgu informāciju padarīt viegli saprotamu un lietojamu ikvienam interesentam.”

 

NAIS ir pirmā regulāri aktualizētā plašam lietotāju lokam radītā datu bāze Latvijas Republikā. Tā ir unikāla normatīvo aktu sistēma, jo vienīgā Latvijā piedāvā dažādas papildus iespējas tās lietotājiem – visiem NAIS abonentiem ir iespēja operatīvi aplūkot likumu grozīto pantu iepriekšējās redakcijas, sameklēt likuma pantus, izmantojot satura rādītāju. Tā dod iespēju piekļūt konkrēto likumu grozījumu projektiem, kā arī ietver Rīgas pašvaldības izdoto tiesību aktu datu bāzi, lietot pakalpojumu “Mans NAIS”.

NAIS oficiālais izplatītājs un servisa nodrošinātājs ir SIA “Komerccentrs DATI grupa”, bet NAIS izstrādātāji un autortiesību turētāji ir AS “Exigen Serivces Latvia”.