Pasākumā paredzēts prof. Janīnas Kursītes priekšlasījums “Raiņa Latgale”, savus tekstus lasīs latgaliešu dzejnieki Juoņs Ryučāns, Valentins Lukaševičs, Emīlija Kalvāne, Ilze Sperga u. c.

Latgaliešu dzejas vakari Rīgā Dzejas dienu laikā septembrī notiek jau vairākus gadus. Tos sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību rīko biedrība “Latgolys Studentu centrs”.

Latgale ir Raiņa “jaunu dienu zeme”, Dzejas dienas regulāri notiek kopš Raiņa simtgades svinībām 1965. gadā. Tāpēc šogad latgaliešu pasākumam izvēlēta zīmīga vieta – Raiņa un Aspazijas memoriālajā māja – nozīmīga Rīgas centra koka apbūves sastāvdaļa, ko veido divstāvu nams ielas malā un vienstāvu sētas māja ar nelielu iekšējo pagalmu.

Biedrība “Latgolys Studentu centrs” iecerējusi radīt citādu dzejas piedzīvojumu un sola atklāt, kā atrodams “cits Rainis” un kā no skolas laikiem zināmā Raiņa dzeja skan latgaliski. Latgales jaunieši vēlas, lai sabiedrībai rastos vēlme izzināt latgaliešu kultūru un atrast, ka tajā ir arī daudz rīdziniekiem saistošu, mūsdienīgu, interesantu elementu.

“Ir teiciens “Troks voi nu Rogovkys”, kas radies, jo zemnieks un dzejnieks Pīters Miglinīks 19.gadsimta beigās iesūdzēja tiesā un uzvarēja muižkungu, kas tiem laikiem bija kaut kas neiedomājams. Kā šo trakumu atvest uz Rīgu, kā parādīt visai Latvijai? Dzejas dienu pasākums “Gostūs pi Raiņa” būs vēl viens mēģinājums rīdziniekiem parādīt latgaliešu valodu, dzeju un mazlietiņ latgaliešu trakuma,” stāsta pasākuma rīkotāja Ilze Sperga.

Pasākuma “Gostūs pi Raiņa” norises vietā darbosies dažādu apgādu izdoto latgaliešu grāmatu un mūzikas ierakstu galds.

Biedrība “Latgolys Studentu centrs” ir sabiedriska organizācija, kas apvieno studējošus un studijas beigušus jauniešus, kam ir kopīgs mērķis – popularizēt un veicināt Latgales kultūrvides, ekonomiskās un sociālās vides attīstību, koordinēt ar to saistītu projektu izstrādi un realizēšanu.

Viens no spilgtākajiem Latgales Studentu centra šogad organizētajiem kultūras projektiem bija izdotā pasaku grāmata “Es soku. Tu soki. Puosokys par krīzi”.

Biedrības mājaslapa – http://lgsc.lv, tvitera konts @LgSC.