2011. gada 30. jūnijā Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja svinēja savu piecu gadu jubileju. Šajos gados Mājā viesojušies vairāk kā 450 rakstnieku no 48 valstīm, un bieži viesu grāmatā, arī vēlāk tapušajos autordarbos parādījušies teksti, kuru līdzautore ir Kurzeme, Ventspils, tās ēkas un parki, jūras krasts, celtņi, vēji, cilvēki un puķes.

Tāpēc radusies iespēja veidot unikālu grāmatu, parādot ne tikai Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas veiksmīgo darbību, bet atklāt arī vides nozīmi mākslas darba tapšanā, saredzēt ikdienas dzīvi un telpu radoša cilvēka acīm, novērtēt cittautu rakstnieku ieinteresētību Latvijas vēsturē un kultūrā.

Grāmatā ievietoti daudzu labāko latviešu dzejnieku – Liānas Langas, Andras Manfeldes, Ulda Bērziņa, Jāņa Rokpeļņa, Jura Kronberga – darbi, kā arī dzeja angļu, vācu, franču, krievu, itāļu, islandiešu, zviedru un japāņu valodās, tā tulkota latviski.

Topošās grāmatas māksliniecisko tēlu veidojis viens no labākajiem Latvijas grāmatu māksliniekiem Juris Petraškēvics, izdevis apgāds Mansards, apvienojot to ar augstvērtīgu literāro kvalitāti. Grāmata būs lieliska dāvana pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, interesants notikums Latvijas kultūras dzīvē.

Pasākumu vadīs Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste. Pasākumā muzicēs Ieva Akuratere un Aivars Hermanis ar dziesmu ciklu Plīvošana ar pilsētu (izcilā latviešu dzejnieka L. Tauna vārdi), uzstāsies arī operdziedātājs Jānis Apeinis. Savukārt aktrise Kristīne Klētniece un Valdis Lūriņš lasīs cittautu dzejas izlasi no grāmatas. Ar savu dzeju uzstāsies autori Uldis Bērziņš, Jānis Rokpelnis, Anna Auziņa, Maira Asare, Sergejs Moreino u.c.

Sarīkojumā jau ceturto reizi tiks pasniegtas izcilības stipendijas – tās piešķir Ventspils pilsētas Dome un Starptautiskā Rakstnieku māja diviem latviešu autoriem – vienam pazīstamam, nopelniem bagātam rakstniekam un vienam jaunam, cerīgam iesācējam. Šogad tās saņems talantīgā dzejniece Alīse Zariņa un pazīstamais dzejnieks, vairāk kā 20 grāmatu autors Imants Auziņš.