LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļa nesen ieguva Egila Plauža arhīvu, ko līdz ar Latvijas Mākslinieku savienības un privāto kolekciju materiāliem parāda dzejniekam veltītā izstādē. Manuskripti un ievērojamu mākslinieku darinātie portreti stāsta par jūtīgu cilvēku, neordināru un spilgtu personību.

Eksponēti arī materiāli par Egila Plauža dzimtu – tēvu rakstnieku Jāni Plaudi un mātes senčiem Rītiņiem, Latvijā pazīstamiem un cienītiem skolotājiem vairākās paaudzēs. Senākā liecība par šo dzimtu ir Lutriņu Jaunmuižas skolotāja Andreja Rītiņa savākto tautasdziesmu un ziņģu iesūtījums Augustam Bīlenšteinam 1863.gadā.

Egils Plaudis pie lasītājiem atgriežas ar literatūrzinātnieces Intas Čaklās sakārtoto dzejas izlasi “Lirika”, ko pārlaposim kopā ar dzejniekiem Knutu Skujenieku, Jāni Rokpelni un Māri Salēju. Izlasē pārstāvēti dzīves laikā iznākušie astoņi krājumi, kā arī pēc nāves publicētie un rokrakstā palikušie dzejoļi. Dziesmas ar E.Plauža vārdiem dziedās mūziķe Agita Kaužēna.

Egila Plauža dzejas pasaule vērsta uz cilvēka pašatklāsmi, individualitāti. Viņu interesē pamatvērtības: dzīve tās daudzveidībā, netveramībā (“Ja kāds ir redzējis dzīvi, lai parāda man”), arī nāve un tās pretmets – mīlestība. Smeldzīgi nepiepildītas mīlestības dzejoļi mijas ar gaišiem un rotaļīgiem, “pašu mājas princesei” veltītiem.

Daiļrades saknes meklējamas latviešu pirmskara un cittautu dzejā. Valodu prasme ļauj E.Plaudim ar dažādu tautu literatūru iepazīties nepastarpināti. Īpaša vieta E.Plauža lirikā ir spāņu kultūrai, “duendes” principam, kas akcentē kaislību kulmināciju, azartu mākslā. Viņš atdzejo Federiko Garsijas Lorkas, Antonio Mačādo, Pablo Nerudas un citu spāņu un Latīņamerikas autoru darbus, kā arī franču liriku.

Egilam Plaudim ir savs lasītāju loks, arī daudzi amata brāļi savulaik veltījuši viņam dzejoļus. Tomēr jau 10 gadus nebija iznākusi neviena šī autora grāmata. Pasākuma rīkotāji cer ar jaunizdevumu un izstādē aplūkojamo dzejnieka dzīvesstāstu piesaistīt mūsdienu lasītāju viņa emocionālajām vārsmām.

Izstāde būs skatāma līdz 31.augustam.