Autoru dienās biedrība organizē dažādus pasākumus, lai palielinātu sabiedrības informētību un izpratni par autortiesībām un veicinātu to ievērošanu mūsu valstī.

Šogad tās notiek jau sesto gadu un ir iezīmīgas ar to, ka AKKA/LAA mājas lapā www.akka-laa.lv ievietotas gan animācijas filmiņas, gan grāmatas par autortiesībām. Četras filmiņas – “Kas ir autors?”, “Kas ir radošs darbs?”, “Kas ir autoru biedrība?” un “Kopēšana personiskām vajadzībām”, – kuras pasūtījusi Starptautiskā Autoru un komponistu konfederācija (CISAC), šobrīd tiek tulkotas daudzās valodās – latviski tās producējusi AKKA/LAA.

Divas grāmatas, kas izdotas agrāk nelielā metienā un jau kļuvušas par bibliogrāfisku retumu – Māra Gruduļa “Ievads autortiesībās” un Paulas Shēpensas “Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma rokasgrāmata. Administrācijas organizācija autoriem un autoru darbu izmantotājiem” – nu ir digitalizētas un ikvienam ērti pieejamas.

Kā ik gadu atvērto durvju dienās biedrība AKKA/LAA visus interesentus, īpaši studentus, kuru specialitāte ir saistīta ar kultūras produktu radīšanu vai izmantošanu, aicina apmeklēt seminārus un izzināt gan dažādas autortiesību juridiskās nianses, gan praktisko tiesību īstenošanas un administrēšanas procesu. Uz semināriem var pieteikties vēl līdz pat maija vidum.

Savukārt maija sākumā jaunie mūzikas autori aicināti uz semināru par to, kas jāzina autoram, uzsākot savu karjeru. Nozares profesionāļi stāstīs par autortiesību administrēšanu, par to, kā nokļūt aktīvajā apritē, kā veidot attiecības ar izdevēju. Seminārs paredzēts gan tiem autoriem, kas raksta dziesmas, gan tiem, kas gan raksta, gan paši tās arī izpilda.

Par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu

 

Pasaules Grāmatu un autortiesību dienas mērķis ir cildināt autorus, kā arī aicināt cilvēkus pievērsties gan grāmatu lasīšanai, gan rakstīšanai, gan autoru tiesību aizsardzībai. Pirmoreiz Grāmatu un autortiesību diena atzīmēta 1923. gadā Spānijā, lai godinātu rakstnieka Migela de Servantesa nāves atceres dienu. Sākotnēji tie bija Katalonijas nacionālie svētki, taču kopš 1995. gada UNESCO ir noteikusi 23.aprīli par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu. Šis datums ir ne vien slavenā “Dona Kihota” autora Migela de Servantesa nāves diena – šajā dienā miris arī Viljams Šekspīrs. Tāpat tieši 23. aprīlī dzimuši vai miruši tādi pasaulslaveni autori kā Vladimirs Nabokovs, Moriss Drions, Manuels Valjeho, Haldors Laksness un citi.

Par Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu

 

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai un godinātu autorus un izgudrotājus, kopš 2000. gada 26. aprīļa visās Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) dalībvalstīs atzīmē Pasaules intelektuālā īpašuma dienu. Šis datums ir noteikts par godu WIPO dibināšanai 1970. gada 26. aprīlī.