“Literatūra un rakstpratība radusies no cilvēciskas vajadzības stāstīt — par sevi pašu vai citiem, pasauli, lai labāk saprastu savu dzīvi, citus un universumu, kurā dzīvojam. Visi stāsti, mīti, fabulas un romāni, ieskaitot bērniem rakstītos, patiesībā izriet no šīs vēlmes un pamatvajadzības: tie palīdz mums dzīvot, izdzīvot, bērniem izaugt un pilnveidoties,” uzskata Šveices jaunatnes un mediju institūta vadītāja Denīze fon Stokāra.

Plašu ieskatu šajos stāstos, kas materializējušies grāmatās, sniedz starptautiskais bērnu grāmatu gadatirgus Itālijas pilsētā Boloņā. Kopš 1963.gada ik pavasari tas pulcina rakstniekus, ilustratorus, literāros aģentus, grāmatizdevējus un bibliotekārus no visiem pasaules (pērn gadatirgū piedalījās 70 valstu pārstāvji). Pasākuma dalībnieki aplūko ne tikai tuvāku un tālāku valstu skaistākās un savdabīgākās bērnu grāmatas, bet spriež arī par bērnu literatūras situāciju, valsts politiku un atbalstu šai nozarei. Grāmattirgus sniedz lielisku izdevību nodibināt kontaktus ar ārzemju kolēģiem, izvēlēties tulkojamos cittautu autoru darbus. Šī gada grāmattirgus galvenā tēma — mainīgās stāstu pasaules jaunie izteiksmes līdzekļi. Tiem veltītajā starptautiskā konferencē tika apspriestas bērnu literatūras iespējas digitālā vidē.

Boloņas bērnu grāmattirgū Latvija piedalījās otro reizi. Šogad Latvijas stendā bija aplūkojamas pašmāju un Baltijas konkursos godalgotās bērnu grāmatas. Tika izcelti divi autori — Imants Ziedonis, kas nominēts 2011.gada Astrīdas Lindgrēnes piemiņas balvai, un Juris Zvirgzdiņš, kas ar savām bērnu grāmatām devis lielu ieguldījumu latviešu bērnu literatūras attīstībā un šogad nosvinēja 70.dzimšanas dienu.

Kā izdzīvot mazas tautas bērnu literatūrai angloamerikāniskās kultūras ekspansijas apstākļos? Kāds varētu būt izdevēju piedāvājums latviešu jaunajai “Google” paaudzei? Kādas jaunas lasīšanas veicināšanas formas varētu izmantot bibliotekāri? Cik lielam jābūt valsts atbalstam bērnu literatūrai un grāmatniecībai?

Par šiem jautājumiem “Gūtenberga galaktika” sanāksmē diskutēs 48.Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus dalībnieki: LNB Bērnu literatūras centra vadītāja, Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova, Latvijas literatūras centra direktors Jānis Oga, izdevniecības “Liels un mazs” māksliniece Ūna Laukmane un Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomes (The International Board on Books for Young People, IBBY Latvijas sekcija) pārstāvji. Aicināti visi, kurus interesē Latviešu bērnu literatūras nākotne!

Tiekamies Trešajās Lieldienās, 26.aprīlī plkst. 15:00 Bērnu literatūras centrā Tērbatas ielā 75, pirmajā stāvā!