Kā pastāstīja Valmieras bibliotēkas reģionālā mācību centra vadītāja Svetlana Sprūža, Polijas bibliotēkās uzsākta līdzīga projekta īstenošana. “Pirmajā projekta kārtā viņi veikuši vairākas bibliotekāru apmācības, savukārt pirms otrās kārtas uzsākšanas viņi atbrauca uz Latviju, lai iepazītos ar projekta “Trešais tēva dēls” sasniegtajiem rezultātiem un sabiedrības ieguvumiem. Vispirms delegācija apmeklēja Saulkrastu bibliotēku un pēc tam viesojās Valmieras integrētajā bibliotēkā. Vizītes noslēgumā viesi bija patīkami pārsteigti par redzēto. Lielu interesi radīja arī mūsu integrētās bibliotēkas modelis, kurā vienuviet kopā strādā gan pilsētas, gan arī augstskolas bibliotēka,” informē Svetlana Sprūža.

Projekts “Trešais tēva dēls” ir publisko bibliotēku attīstības projekts, kuru kopš 2006.gada īsteno Kultūras ministrijas valsts aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas”. Projektu līdzfinansē Bila un Melindas Geitsu fonds, Latvijas valsts un pašvaldības. Tā mērķis ir nodrošināt iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas izmantot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas – datortehniku un internetu, kā arī saņemt konsultācijas to lietošanā jebkurā pašvaldību publiskajā bibliotēkā.

Projekta ietvaros arī Valmieras integrētajā bibliotēkā radītas iespējas ikvienam apmeklētājam izmantot kvalitatīvu ātrgaitas internetu un brīvpieejas datorus. Tā rezultātā papildinājies bibliotēkas sniegto pakalpojumu klāsts. “Pie būtiskākajiem projekta ieguvumiem jāmin ne tikai tehniskais nodrošinājums, bet arī apmācības darbiniekiem, kas ļāva papildināt profesionālo pieredzi un gūt jaunas zināšanas. Nenoliedzami projekts devis arī lielu ieguldījumu bibliotēku tēla uzlabošanā, mainījis sabiedrības uzskatus par bibliotēkām kā vecmodīgām iestādēm. Bibliotēkas vairs nav vietas, kur cilvēki var tikai saņemt grāmatas un preses izdevumus. Tās ir mūsdienīgas iestādes, kur jebkura vecuma cilvēki var atrast sev ko noderīgu un lietderīgi pavadīt brīvo laiku, izmantojot bibliotēkas sniegtās iespējas,” atzīst Svetlana Sprūža.