Kā liecina 2011.gada ziemas pētījuma rezultāti, šajā periodā vidēji 93% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem ir lasījuši vai caurskatījuši vismaz viena pētījumā iekļautā preses izdevuma kādu no pēdējiem sešiem numuriem. Pētījumā tika apkopota informācija par 238 drukāto preses izdevumu auditoriju. Pētījuma ziemas periodā pēdējo 7 dienu laikā kādu Latvijā izdotu žurnālu vai laikrakstu ir lasījuši vai caurskatījuši 76% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. 69% Latvijas iedzīvotāju pēdējo 7 dienu laikā ir lasījuši kādu Latvijā izdotu laikrakstu, bet 44% Latvijas iedzīvotāju 15 līdz 74 gadu vecumā kādu Latvijā izdotu žurnālu.

Darba dienās laikrakstu un žurnālu lasīšanai Latvijas iedzīvotāji velta vairāk laika nekā brīvdienās. Vidēji darba dienā laikrakstu lasīšanai vairāk nekā 15 minūtes dienā velta 55% Latvijas iedzīvotāju 15 līdz 74 gadu vecumā, kas pēdējo 7 dienu laikā ir lasījuši kādu laikrakstu, bet brīvdienās vairāk nekā 15 minūtes laikrakstu lasīšanai atvēl 44% šīs mērķa grupas pārstāvju. Žurnālu lasīšanai vidēji vairāk nekā 15 minūtes dienā velta 64% Latvijas iedzīvotāju 15 līdz 74 gadu vecumā, kas pēdējo 7 dienu laikā ir lasījuši kādu žurnālu, bet brīvdienās vairāk nekā 15 minūtes žurnālu lasīšanai atvēl 55% žurnālu lasītāju.

“TNS Latvia” klientu vadītāja Kristīne Daugule komentē: analizējot drukātās preses patēriņu atbilstoši izdevumu iznākšanas regularitātei, redzams, ka visvairāk patērētās preses izdevumu grupas joprojām ir nedēļas un mēneša preses izdevumi, kā arī reģionālā prese. Vismaz vienu drukāto nedēļas preses izdevumu nedēļā ir lasījuši vai caurskatījuši vidēji 64% Latvijas iedzīvotāju 15 līdz 74 gadu vecumā, vismaz vienu mēneša izdevumu mēnesī – vidēji 44% Latvijas iedzīvotāju šajā vecuma grupā, vismaz vienu reģionālo laikrakstu nedēļā – vidēji 42% Latvijas iedzīvotāju 15 līdz 74 gadu vecumā. Salīdzinot preses auditorijas pētījuma 2011.gada ziemas un 2010.gada rudens perioda datus, būtiskas izmaiņas preses izdevumu grupu patēriņā nav notikušas.

Jaunākie dati liecina, ka mērķa grupā latvieši lasītāko preses izdevumu TOP 10 arī šajā periodā pozīcijas ir saglabājuši līdzšinējie līderi. 2011.gada ziemā lasītākie izdevumi mērķa grupā latvieši ir nedēļas žurnāli “Ieva”, “Privātā Dzīve” un “Kas Jauns”. Pirmo reizi lasītāko izdevumu TOP 10 mērķa grupā latvieši ir iekļuvis mēneša žurnāls “Ilustrētā Pasaules Vēsture”, kurš pēc viena numura vidējās auditorijas mērķa grupā latvieši ierindojas 8.vietā.

Arī mērķa grupā cita tautība lasītāko izdevumu TOP 10 pirmās divas pozīcijas ir saglabājuši rudens perioda līderi – televīzijas programmas “TV-Programma” (rus) un nedēļas laikraksts “MK Latvija” (rus), bet trešā vietā ierindojas krievu valodā izdotā televīzijas programma “Teleprogramma s dadei Mišei” (rus). Šajā periodā lasītāko izdevumu TOP 10 mērķa grupā cittautieši ir iekļuvis arī mēneša žurnāls “Lilit” (rus), kurš ziemas pētījuma periodā pēc viena numura vidējās auditorijas cittautiešu vidū ierindojas 10.vietā.

Par pētījumu

“Nacionālais Mediju Pētījums: Prese, Ziema 2011” norisinājās no 2010.gada 1.novembra līdz 2011.gada 6.februārim. Izmantojot datorizētās intervijas (CAPI) respondenta dzīvesvietā, visā Latvijā tika aptaujāti 3042 pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.