Vēl pirms neilga laika kriminālromāns tika nevērīgi norakstīts kā triviālliteratūra. Šobrīd šis žanrs piedzīvo īstu bumu, jo īpaši vācvalodīgajā telpā. Grāmatu izstāde “Lietu izmekē literatūra” iepazīstina ar sešpadsmit Vācijas un Austrijas labākajiem un oriģinālākajiem mūsdienu kriminālliteratūras autoriem un viņu nozīmīgākajiem darbiem, no kuriem daudzi ir apbalvoti. Izstādē piedāvāto grāmatu tēmas un stili ir dažādi, aplūkojami gan sociālkritiski un vēsturiski, gan politiski un psiholoģiski kriminālromāni.

Kāda ir bijusi latviešu kriminālliteratūras attīstība? Kuri autori to ietekmējuši? Gunta Bereļa eseja un nozīmīgāko darbu izstāde apskata mūsdienu latviešu detektīva attīstības tendences pēdējos gadu desmitos.

9.martā notiks saruna par kriminālliteratūru ar Tobiasu Golisu un vācu kriminālromānu rakstnieku Janu Kostinu Vāgneru.

Literatūras kritiķis un kriminālliteratūras eksperts Tobiass Goliss iepazīstinās ar vācu valodā sarakstītās kriminālliteratūras attīstības tendencēm un tās nozīmi literatūras un grāmatu tirgū, kā arī sarunāsies ar vācu autoru Janu Kostinu Vāgneru. Vairākkārt apbalvoto kriminālromānu “Eismond” (Ledus mēness) un “Das Schweigen” (Klusēšana) autors lasīs fragmentus no saviem darbiem un atskaņos paša komponētos klaviermūzikas skaņdarbus.

Pasākums notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.