2010.gadā apgādā “Atēna” ceļu pie lasītājiem sāka pirmais latviešu globālais trilleris “Latvieši ir visur”, kuru uzrakstījusi masu mēdijos pazīstama seja bez vārda, kas uzradusies no nenokurienes un maskējas ar pseidonīmu Otto Ozols. Sabiedrības uzmanību piesaista Guntis Berelis, kas uzdots par izdevuma redaktoru, un VKKF atbalsts.

Grāmata sākās ar to, ka Stokholmā slepus ierodas latviešu grupa, lai nolaupītu Zviedrijas karali un prasītu izpirkuma maksu, kas kompensētu zviedru banku nodarītos zaudējumus Latvijai. Autors alias romāna galvenais varonis klīst pa pasauli, prasa patvērumu Dānijā, ieskatās STASI cietumos, vēro kā grūst Berlīnes mūris, seko līdzi kā 2001.gada 11.septembrī sagāžas Pasaules tirdzniecības centra torņi Ņujorkā, izvirza sazvērestības teorijas, palīdz austrumvāciešiem bēgt uz Rietumvāciju, dzer šampanieti Sarkanajā laukumā Maskavā, mīl bezgala skaistu amerikāņu blondīni… Faktu kaleidoskops strauji griežas mutuļo, virpuļo, vizuļo, mainot laika dimensijas un dislokācijas vietas Zviedrijā, Vācijā, Krievijā, Somijā… Pāri visam nemitīgi skan vakara zvans: latvieši ir visur. Dominē sīki un globāli it kā patiesi, vairāk vai mazāk dzirdēti vai lasīti fakti… Vai tie ir patiesi? Vai latvieši tiešām izgudrojuši džinsus? Vai tam ir kāda nozīme? Vai Štirlics,  Džeims Bonds un viņiem līdzīgie bijuši latvieši? Vai viņi aptumšojuši prātus Ļeņinam, Staļinam, Hitleram, Mao Czedunam, Franko? Vai šajā grāmatā kaut kas ir patiess, vai tikai skan šis biedējošais latviešu zvans? Kāpēc? Vai tas ir tikai latviešiem netipisks skats uz savu identitāti?

Guntis Berelis apgalvo: šis kokteilis ir sprādzienbīstams? Savukārt Otto Ozols portālā kasjauns.lv saka, ka tas ir tikai literārs darbs un tomēr piebilst: “Domāju, ka tā būs pirmā aizliegtā grāmata Zviedrijā… Šīs valsts politika ir ne vien pret Latviju, bet arī Somiju, Norvēģiju un Dāniju…”.

2009.gada 23.septembrī Zviedrijā notika Holivudas cienīga laupīšana – maskās tērpti vīri, izmantojot helikopteru, nolaupīja vienu miljardu Zviedrijas kronu (ap 144 miljonu ASV dolāru). Vai patiešām arī te bija iejaukti latvieši?

Diskutēsim! Jautāsim autoram un paši sev. Gaidīti visi interesenti.

Uz tikšanos 17.februārī plkst. 15:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā!