Tās notika Bauskas Centrālajā bibliotēkā un Bauskas bērnu bibliotēkā, bet 9. februārī, arī Ceraukstes pagasta 1. bibliotēkā. Bērni un pieaugušie ceraukstieši piedalījās sarunā, lai analizētu riskus, ko var radīt drošības pamatprincipu ignorēšana, izmantojot interneta sociālos tīklus un komunikācijas citas vietnes.

Kārlim (vārds mainīts) ir deviņi gadi. Viņš nesen izveidoja savu profilu Latvijā vispopulārākajā interneta portālā. “Dažās nedēļās internetā esmu ieguvis kādus 50 draugus un jūtos laimīgs. Tik daudz nav nevienam klases zēnam,” lepojas Kārlis. Viņš īsti nevar saprast “Bauskas Dzīves” jautājumu, vai savu izvēli pievienoties sociālajam tīklam ir pārrunājis ar vecākiem. Kārlis kļūst dusmīgs: “Bīstami ir atrasties tumsā uz ceļa, nevis savā istabā internetā!”

 
Tieši tādēļ ir vajadzīgas izglītojošas nodarbības ģimenēm, uzsver Ērika Pelcere. Publiskās bibliotēkas ir vislabākā vieta, kur vienlaikus var uzrunāt visas paaudzes. Skolās, piemēram, laika trūkuma dēļ tas reti tiek darīts. Interneta lietotāju visapdraudētākā auditorija ir jaunākā vecuma bērni, tāpēc Bauskas bērnu bibliotēka šomēnes rīko pat četras nodarbības par drošību. Sarunas tiek risinātas ne vien par internetu, bet arī par citām sadzīves jomām, kurās bērni var tikt pakļauti riskam, uzsver iestādes vadītāja Sarmīte Freimane. Drošības temati jau tika apspriesti 3. un 8. februārī, bet nākamās izglītojošās pēcpusdienas bibliotēkā paredzētas 15. un 22. februārī.

Interneta drošas lietošanas jautājumiem marta sākumā pievērsīsies arī Rundāles novada Pilsrundāles bibliotēka un Vecumnieku novada Kurmenes bibliotēka, informē Baiba Tormane, Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore.

Bauskas Centrālajā bibliotēkā Ērika Pelcere lietotājiem prezentēja sadzīvē noderīgu materiālu par drošības faktoriem virtuālajā vidē. Viņa atgādina: “Cilvēki neapzinās, ka internets ir kā atklāta skatuve. Datora atmiņā saglabājas jebkurš izdzēstais fails, ikviens attēls, jebkura darbība. Mēs to neredzam un neapjaušam, ka šī informācija varētu tikt izmantota ļaunprātīgi. Savas nozares speciālistu kursos un semināros esmu dzirdējusi neskaitāmus piemērus gan no vietējiem, gan ārvalstu lektoriem, kad pārmēru atklātas savas identitātes izpausmes ir beigušās dramatiski. Internets jau nav bīstams, riskanta ir vienīgi neprasmīga tā lietošana. Vispirms tas attiecas uz elementāri atšifrējamām parolēm, ko parasti izmanto mazi bērni. Arī pieaugušajiem neiesaku pārmērīgi aizrauties ar savu fotogaleriju ievietošanu apskatei. Internets ir unikāls sakaru kanāls, bet visu labo jāmāk lietot ar mēru.”