Izstādi var apmeklēt Igaunijas bērnu literatūras centrā Tallinas vecpilsētā (Pikk 73) līdz 2011.gada 30.janvārim.

 

Igauņu ielūgums parādīt 32 latviešu ilustratoru sniegumu Tallinā – Eiropas kultūras galvaspilsētā – ir brīnišķīga iespēja apliecināt, ka arī Latvija ir spējīga uz mērķtiecīgām aktivitātēm un pasākumu programmu, kas veltīta bērnu grāmatai un bērnu kultūrai. 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā, LNB ir iecerējusi igauņu ilustratorus aicināt atbildes vizītē jaunajā bibliotēkas ēkā, piedaloties projektā “Pasaule bilžu grāmatā”. Igauņu kolēģu iestrādes bērnu grāmatu popularizēšanā, ilustrāciju mākslinieku īpašā apzināšanā un kopā aicināšanā jau organiski iederas šīs valsts attieksmē pret grāmatu mākslu; senas un stabilas ir grāmatu mākslas tradīcijas, bērnu grāmatu oriģinālilustrāciju triennāles jau ir pierādījušas pārliecinošu BILŽU SPĒKU (triennāles nosaukums – PILDI JÕUD).

Bērnu grāmatas, to dizains, ilustrācijas un teksti kļuvuši par aizraujošu izteiksmes formu ļoti daudziem māksliniekiem. Tas ir sava veida izaicinājums, jo kurš gan nevēlas kaut reizi dzīvē kaut ko tādu realizēt? Šīs rīcības iemesli ir visai dažādi – sākot no tā, ka jaunos vecākus neapmierina jau esošais grāmatu piedāvājums, līdz pat vēlmei pašiem atgriezties bērnības saulainajās izjūtās.

Bērnu grāmatas realizācija – izgudrošana, sagatavošana un izgatavošana dod iespēju izpausties ļoti radoši. Gandrīz bez ierobežojumiem esam gatavi bērnu labā darīt visu – veidot speciālu, vienreizēju grāmatas dizainu, piemeklēt visgaršīgāko un nekaitīgāko papīru, ļaut māksliniekam ne tikai zīmēt, gleznot un fotografēt, bet pat rakstīt tekstu – gan kā teksta autoram, gan šrifta māksliniekam.

Kaut arī jau gandrīz trīsdesmit gadus spilgtākie sasniegumi Latvijas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā tiek prēmēti, šī ir pirmā izstāde, kurā vienkopus redzamas tik daudzu autoru oriģinālilustrācijas. Līdz ar to šis notikums ir unikāls visai Latvijas bērnu grāmatu mākslai kopumā.

Lasīt tālāk Latvijas Nacionālās bibliotēkas mājaslapā