Izstādes ietvaros 17. martā plkst. 17.00 apgāds "Kontinents" prezentēs Pītera Blekstoka (Peter Blackstock) sastādīto grāmatu "Slepenais simbols", kas būs aizraujoša literatūra ikvienam, kas interesējas par brīvmūrniecību, kā arī kalpos kā noderīgs palīgs lasot Dena Brauna (Dan Brown) jaunāko romānu "Zudušais simbols". Apgāda rīkotajā pasākumā uzstāsies un uz interesentu jautājumiem atbildēs grāmatas "Zudušais simbols" tulkotāja Dina Kārkliņa, kā arī grāmatas "Slepenais simbols" tulkotāja Liene Akmens.
 
Savukārt muzikoloģe Lolita Fūrmane izstādes ietvaros lasīs divu lekciju kursu – 24. martā plkst. 17.00 lekcija "Mocarts un Vīnes brīvmūrniecība 18.gs. otrajā pusē", bet 31. martā plkst. 17.00 visi interesanti varēs gūt informāciju par vīru kopdziedāšanas kultūru Eiropā un tās saistību ar brīvmūrniekiem. Lekcijas būs iespējams noklausīties arī izstādes atbalstītāja radio "Klasika" ēterā svētdienās 21., 28. martā un 4. aprīlī, plkst. 11.06, ar atkārtojumu trešdienās 24.,31. martā un 7. aprīlī, plkst. 19.05.
 
Izstādes veidotāja ir Laimdota Ruģēna, izstāde būs apskatāma līdz 1. aprīlim.
 
"Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām" ir informatīva izstāde par brīvmūrniecības tēmu ar nolūku iepazīstināt plašāku publiku ar šīs noslēpumainās organizācijas vēsturi, pazīstamākajiem dalībniekiem, struktūru, simboliku.
 
Šodien ikviens var iegūt plašu informāciju par jebkuru tēmu kā internetā, tā arī publikācijās, bet ne katrs zina, kur un ko meklēt. Turpretim brīvmūrniecība pieder pie tām organizācijām, par kurām informācija bieži vien ir niecīga vai pat diametrāli pretēja.
 
Izstādes veidotāji ir centušies parādīt brīvmūrniecību ar pašu brīvmūrnieku acīm, uzsvaru liekot uz Latvijas ložām no pirmās ložas "Ziemeļzvaigzne" 1750. gadā Rīgā līdz mūsu dienām. Tā sniedz arī ieskatu Vācijas, Zviedrijas un Luksemburgas ložās.
 
Tāpat ekspozīcijā apskatāmas dokumentu un attēlu kopijas no 18., 19., 20. gadsimta, grāfa Kaliostro parakstītie diplomi, Latvijas ārlietu ministra V. Muntera un K. Zariņa brīvmūrnieku bruņinieku ģerboņu attēli no Zviedrijas Brīvmūrnieku Ordeņa pils Stokholmā.
 
Arī Liepājā darbojusies ne viena vien loža, pēdējā no tām – Jāņu loža "Enkurs" – šogad ir atjaunojusi savu darbību, tādēļ ja kādam no izstādes apmeklētājiem izdosies iegūt atbildes uz viņu interesējošiem jautājumiem, tā savu mērķi būs sasniegusi.
 
Izstādes "Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām" sponsors ir SIA "FALKORS I.A.U".
Pasākumu programma:
 
10. martā, plkst. 17.00 – izstādes "Brīvmūrniecība no sākotnes līdz mūsdienām" atklāšana; filozofa un brīvmūrnieka A. Ruģēna lekcija
 
17. martā, plkst. 17.00 – apgāda "Kontinents" grāmatu "Slepenais simbols" un "Zudušais simbols" prezentācija
 
24. martā, plkst. 17.00 – muzikoloģes Lolitas Fūrmanes lekcija "Mocarts un Vīnes brīvmūrniecība 18.gs. otrajā pusē"
 
31. martā, plkst. 17.00 – muzikoloģes Lolitas Fūrmanes lekcija "Vīru kopdziedāšanas kultūra Eiropā un tās saistība ar brīvmūrniekiem"
 
 
Informāciju sagatavoja:
 
Ieva Laizāne
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Izstāžu nodaļas izstāžu organizatore
Tālr.: 67287459
 
Laimdota Ruģēna
Izstādes veidotāja
Tālr.: 22569221