Vācijas izdevēju un grāmattirgotāju apvienības prezidents Gotfrīds Honefelders gadatirgus atklāšanas preses konferencē pauda cerību, ka "kolēģiem – Ķīnas autoriem un izdevējiem – tiks sniegta brīvība, kas tiem nepieciešama viņu dzīvei un darbam".
 
Savukārt gadatirgus direktors Jirgens Boss norādīja, ka organizatori vēlējušies nodrošināt, lai būtu dzirdams "daudz balsu", piebilstot, ka viņš iecerējis "kontraversālu un ne visai konvencionālu grāmatu gadatirgu".
 
Tikmēr citā preses konferencē ķīniešu disidents un dzejnieks Bei Lins pauda vēlmi, lai gadatirgus apmeklētāji dzirdētu "ne tikai oficiālo rakstnieku balsi".
 
"Mums ir cita balss, pagrīdes literatūras balss, pagrīdes dzeja," uzsvēra Bei pasākumā, kuru rīkoja Starptautiskā Cilvēktiesību sabiedrība.
 
Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka, tiekoties ar Ķīnas viceprezidentu Sji Dzjiņpinu, kurš tiek uzskatīts par iespējamo prezidenta Hu Dzjiņtao pēcteci, neizvairīsies no neērtiem jautājumiem.
 
"Savās sarunās es Ķīnas pārstāvjiem likšu saprast, ka viedokļa brīvība nav drauds, bet gan iespēja," savā iknedēļas interneta radio uzrunā sacīja Merkele, kas savulaik jau saniknojusi oficiālo Pekinu, 2007. gadā tiekoties ar Tibetas garīgo līderi Dalailamu.
 
Paredzēts, ka gadatirgus oficiālā atklāšanas ceremonija, kuru vadīs Merkele un Sji, sāksies plkst. 18.00.
 
Gadatirgus "Ķīnai ir unikāla iespēja parādīt savas kultūras un literatūras bagātība", iepriekš norādījusi Vācijas kanclere. "Tāpēc ceru, ka Ķīna izmantos sniegtās iespējas."
 
Tikmēr septembra vidū notikušais simpozijs, kas tiks rīkots, ievadot mēnesi vēlāk gaidāmo gadatirgu, izraisīja skandālu. Uz simpoziju sākotnēji bija uzaicināts Bei, kā arī žurnālists un vides aktīvists Dai Cjins, taču oficiālās Pekinas protestu dēļ viņu vārdi no simpozija programmas tika svītroti.
 
Reaģējot uz sašutumu Vācijas sabiedrībā, abi nevēlamie viesi atkal tika uzaicināti, kas savukārt lika pasākumu pamest daļai Ķīnas delegācijas.
 
Ķīnas vēstnieks Vācijā Vu Hunbo gadatirgus organizatoru rīcību nosauca par "nepieņemamu", norādot, ka tā "nepaužot cieņu pret ķīniešu partneriem".
 
Tikmēr PEN kluba Vācijas nodaļas vadītājs Herberts Vīzners norādīja, ka "ķīniešu organizatori sevi sajaukuši ar cenzoriem. Tas biedē."
 
Šī gada gadatirgu Vīzners nosaucis par "līdzsvarošanas aktu".
 
"Mēs vienmēr apzinājāmies, ka būs protesti," pagājušajā nedēļā žurnālistiem Berlīnē atzina Boss. "Nav šaubu, Ķīnā ir cenzūra, mums tālu līdz demokrātijai. Taču, kad pirms trim gadiem Pekinā tika parakstīts līgums, mēs paredzējām, ka [gadatirgū] būs pilnīga runas brīvība."
 
Viņš norādīja, ka no vairāk nekā 500 pasākumiem, kas būs saistīti ar Ķīnas tēmu, tikai nepilnu pusi organizē oficiālā Pekina.
 
Gadatirgū piedalīsies arī desmitiem nevalstisko organizāciju, tostarp cilvēktiesību aizstāvju grupas.
 
Frankfurtes grāmatu gadatirgus jau radis pie kontraversālām reakcijām. Arī pagājušā gada goda viesis – Turcija – izpelnījās kritiku par vārda brīvības ierobežošanu.
 
Līdz svētdienai Frankfurtē pulcēsies aptuveni 6900 izdevēju un autoru no kādām 100 valstīm, taču tas ir par 400 mazāk nekā pērn. Visiem izdevējiem nācies samazināt arī savas ekspozīcijas.
 
Pagājušajā gadā gadatirgu apmeklēja 300 000 interesentu.
 
 
LETA AFP
Copyright © LETA