Viens no galvenajiem iemesliem, kas noteica pašapkalpošanās iekārtu ieviešanas nepieciešamību, ir bibliotēkas noslodzes pieaugums – lasītāju skaits, apmeklējums un izsniegto grāmatu skaits visās Ventspils publiskajās bibliotēkās turpina palielināties. Pēdējā laikā arvien ierastāka ir situācija, kad pie darbiniekiem grāmatu izsniegšanas un saņemšanas punktā veidojas lasītāju drūzma, skaidroja bibliotēkā.
 
Tagad bibliotēkas apmeklētājiem ir iespēja izvēlēties, vai grāmatas saņemt mājās vai nodot reģistrēt pie bibliotekāra, vai izdarīt to pašam, izmantojot pašapkalpošanās iekārtu.
Savukārt bibliotēkas ietaupītie resursi, kas radīsies, daļai lasītāju izmantojot pašapkalpošanos, ļaus darbiniekiem vairāk laika un zināšanu veltīt nevis rutinētam grāmatu izsniegšanas un saņemšanas procesam, bet lasītāju konsultācijām par grāmatām, kā arī tematisku pasākumu organizēšanai – izstādēm, literatūras apskatiem, uzziņu darbam, skaidroja bibliotēkā.
Iegādājoties šo iekārtu, tika izvirzītas sarežģītākas funkcionālās prasības, kas saistītas ar bibliotēkas krājuma drošības sistēmas darbību. Bez tā, ka lasītājam ir iespēja patstāvīgi reģistrēt izdevumu paņemšanu vai nodošanu, iekārta Ventspils bibliotēkā automatizēti veic arī grāmatās ievietotās magnētiskās lentas aktivizāciju vai deaktivizāciju.
 
Pašapkalpošanās iekārtas ārvalstu bibliotēkās ir ierasts pakalpojums, taču Latvijā tādas līdz šim ieviestas tikai divās bibliotēkās – Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēkā "Vidzeme" un Ventspils Galvenajā bibliotēkā.
 
 
Kārlis Lithens LETA
Copyright © LETA