Kamēr gandrīz visas Eiropas valstis piemēro nodokļu atvieglojumus grāmatām, Latvija izvēlējusies neatbalstīt latviešu valodu, palielinot PVN likmi grāmatām no 5 uz 21%. Šis lēmums ne vien būtiski bremzē grāmatniecības nozares attīstību, bet negatīvi ietekmē kultūras un izglītības situāciju valstī kopumā, vēl vairāk – tas var atstāt graujošu iespaidu uz Latvijas iedzīvotāju konkurētspēju.
 
Ja pašreizējā politika nemainīsies, grāmatas latviešu valodā būs pieejamas arvien mazāk – izdevniecības atsakās no jauniem projektiem, konkurence ar lētākām grāmatām angļu un krievu valodā kļūst saspringtāka, cenu sadārdzinājums ietekmē gan apgrozījumu grāmatnīcās, gan bibliotēku un mācību iestāžu iespējas iegādāties grāmatas, ierobežojot Latvijas iedzīvotāju pieeju kvalitatīvai informācijai. 2009. gada janvārī vidējais apkopotais apgrozījuma kritums grāmatniecības nozarē ir 30%. Februāra pirmajā pusē tas ir vēl pieaudzis par 5–10 %. Kas būs tālāk – grūti prognozēt.
 
Grāmatniecībā ikviens būtisks projekts saistīts ar ilgu sagatavošanas laiku un lielām avansa izmaksām, tā nevar gaidīt brīdi, kad ekonomika atveseļosies. Ja ekonomiskā krīze valstī un pasaulē ieilgs vai saasināsies, šai nozarei, kas cieši saistīta ar mūsu nacionālo identitāti un valstiskumu, draud iznīcība. Grāmatnieki to nevēlas pieļaut, tāpēc lūguši atbalstu starptautiskām grāmatniecības organizācijām. Latvijas grāmatu izstādes ietvaros notiks gan diskusijas ar politiķiem, gan pieredzes apmaiņa profesionāļu vidū. Ar saviem argumentiem iepazīstinās Jonass Modigs – Zviedrijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes loceklis, bijušais Eiropas Grāmatizdevēju asociācijas prezidents, viens no tiem, kam izdevās panākt PVN likmes būtisku pazeminājumu graāmtām Zviedrijā -, kā arī Fransuāza Dibrula, Eiropas Grāmattirgotāju federācijas izpilddirektore.
 
Preses konferencē aicināti piedalīties:
  • Fransuāza Dibrula (Francoise Dubruille),
  • Jonass Modigs (Jonas Modig),
  • Ināra Beļinkaja, Latvijas grāmatnieku ģildes valdes priekšsēdētāja, Starptautiskās grāmattirgotāju federācijas viceprezidente, Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas prezidente, firmas "Jānis Roze" izpilddirektore,
  • Renāte Punka, "Jāņa Rozes apgāda" direktore, LR Kultūras ministrijas Grāmatniecības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja,
  • Juris Sīlis, Jelgavas tipogrāfijas valdes priekšsēdētājs, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas pārstāvis un
  • Andris Vilks, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors.
 
 
Informāciju sagatavoja:
Ilze Egle
Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 67365255, mob. tālr.: 29274845