Jau ziņots, ka šonedēļ "Rīgas kinostudijas" pārstāvji informēja, ka pēc vairāk nekā gadu ilguša procesa Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra pieņēmusi lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret "Rīgas kinostudiju", atzīstot, ka tās darbībā nav saskatāmi nekādi noziedzīgi nodarījumi attiecībā uz padomju laikā uzņemto filmu autortiesībām.
 
Savukārt Vizule norāda, ka joprojām norit tiesvedība civilprasībā, ko KM izvirzīja pret "Rīgas kinostudiju", ar kuru lūgts atzīt, ka "Rīgas kinostudija", prettiesiski uzdodoties par padomju gados uzņemto filmu autortiesību īpašnieku un noslēdzot līgumu ar Dānijas uzņēmumu, ir aizskārusi Latvijas valsts tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.
 
KM līdz šim nav saņēmusi prokuratūras lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, tādējādi KM pēc būtības nevar to komentēt. Pēc iepazīšanās ar pieņemtā lēmuma argumentāciju KM varētu lemt par tā pārsūdzību, informēja Vizule.
 
Nolūkā nepieļaut "Rīgas kinostudijai" turpmāk izmantot padomju gados uzņemtās filmas un gūt peļņu uz valsts un filmu autoru rēķina, KM lūdza tiesu aizliegt "Rīgas kinostudijai" komerciāli izplatīt filmas visos izplatīšanas veidos. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atteica piemērot šādu pagaidu aizsardzības līdzekli, tomēr apelācijas instance Rīgas apgabaltiesa ir izskatījusi un apmierinājusi KM blakus sūdzību.
 
Rīgas apgabaltiesa šā gada 22. janvāra lēmumā ir norādījusi, ka KM lūgums aizliegt "Rīgas kinostudijai" komerciāli izplatīt filmas ir pamatots, un atcēlusi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu par pagaidu aizsardzības noraidīšanu.
 
Vizule informēja, ka KM pārraudzībā esošā valsts aģentūra "Nacionālais Kino centrs" kopš 2008. gada sākuma aktīvi veic Latvijas filmu mantojuma atjaunošanu un digitalizēšanu, tostarp to filmu atjaunošanu, par kuru autortiesību īpašnieku uzdodas "Rīgas kinostudija". Tādējādi KM ir ļoti būtiski juridiski aizsargāt valsts tiesības uz Latvijas filmu mantojumu un nodrošināt tā izmantošanu sabiedrības vajadzībām.
 
Kā ziņots, 2007. gada oktobrī "Rīgas kinostudija" izplatīšanas tiesības uz padomju laikā kinostudijā uzņemtajām filmām nodeva Dānijā reģistrētam uzņēmumam "Voxell Aps", taču neilgi pēc tam KM prokuratūrai iesniedza prasību pret "Rīgas kinostudiju", norādot, ka autortiesības uz padomju laika kino mantojumu pieder nevis kinostudijai, bet gan Latvijas valstij, tāpēc kinostudijai nav tiesību brīvi rīkoties ar šīm filmām.
 
 
Aila Ādamsone LETA
Copyright © LETA