2006. gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā Asambleja pieņēma Rezolūciju Nr.61/225, kurā teikts, ka "cukura diabēts ir hroniska, invalidizējoša un dārgi ārstējama slimība, kas saistīta ar būtiskiem cukura diabēta sarežģījumiem, kas izraisa nopietnu risku ģimenēm, valstīm un visai pasaulei", tāpēc 14. novembris pasludināts par Pasaules Diabēta dienu. Tā nu jau otro gadu notiks ar devīzi "Bērni un diabēts".
Ventspils bibliotēkā būs iekārtota izstāde par diabēta ārstēšanas attīstības vēsturi un "Ventspils reģionālās Diabēta biedrības" paveikto.
Pasākuma laikā ar lekciju par polineiropātiju un veselīgu uzturu pie mums viesosies endokrinoloģe no Rīgas Evija Rudzīte, kā arī mūsu ventspilniece – Kurzemē vienīgā sertificētā tehniskā ortopēde Evita Kučerova pastāstīs mums par ortopēdisko apavu nepieciešamību diabēta pacientiem.
Būs iespēja saņemt atbildes uz jautājumiem, izmērīt cukura līmeni bez maksas.
Saslimstība ar cukura diabētu pasaulē pieaug – ik pēc 10 sekundēm pasaulē diviem cilvēkiem diagnosticē diabētu, Eiropā vien saslimušo skaits jau sasniedzis 31 miljonu.
Ventspilī 2007. gadā kopējais reģistrēto diabēta pacientu skaits bija 1308, no tiem 19 bērni vecumā līdz 18. gadiem.
Apvienoto Nāciju pieņemtā Diabēta rezolūcija aicina valstis ieklausīties un veikt pasākumus, lai apturētu diabēta epidēmiju, un, lai visiem saslimušajiem būtu pieejama efektīva ārstēšana un aprūpe.
Diabēta dienas simbols ir zils aplis, tas simbolizē dzīvību un veselību. Zilā krāsa atspoguļo debesis, tā apvieno visas tautas, tā ir Apvienoto nāciju karoga krāsa. Šis aplis ir vienotības simbols – "Vienoti diabētam". Lai atzīmētu Pasaules diabēta dienu, gandrīz visās pasaules valstīs zilā krāsā tiek izgaismotas nozīmīgāko ēku fasādes, gaisā uzlido zili baloni un aizdegtas sveces. Arī mēs varam būt vienoti diabētam, varam iedegt svecīti savā mājā vai izgaismot savas mājas fasādi zilā krāsā.
 
 
Informāciju sagatavoja:
Iveta Leinberga
Ventspils reģionālās Diabēta biedrība Valdes priekšsēdētāja
Tālr.: 29469410