Stāstīšana – tā ir smalka situāciju un dialogu māksla: īstā brīdī atcerēties īsto stāstu un pielāgot to konkrētai vajadzībai. Teksts ir tikai daļa no stāsta. Stāstā ietilpst arī žesti, balss intonācija, acu kustības, attieksme pret stāstāmo, dialogs ar klausītājiem – katrā no šiem līmeņiem ietverta personīgā un paaudžu pieredze.
Stāstu stāstīšana un stāstu klausīšanās tiek uzskatīta par vienu no senākajām cilvēku pamatvajadzībām, tā kalpo gan pasaules izziņai, gan arī sociālo prasmju izkopšanai. Stāstīšanas tradīcijai ir liela nozīme arī mūsdienu pasaulē un daudzās valstīs pašlaik var vērot mutvārdu stāstīšanas renesansi. Stāstnieku organizācijas, festivāli un grāmatas kļūst arvien populārākas. Pieaug arī bibliotēku loma stāstīšanas pasākumu organizēšanā un bibliotēkas kļūst par vienu no galvenajiem centriem stāstīšanas pasākumu organizēšanā.
 
Projekta norise
  1. Bibliotēku darbinieku apmācība stāstniecībā un stāstīšanas pasākumu organizēšanā. 2 vienas dienas semināri 5 Latvijas novados 2009. gada pavasarī (marts – maijs). Semināros ir paredzēts apskatīt sekojošas tēmas – stāstīšanas tradīcijas dažādās valstīs, stāstu vākšana un pētniecība, stāstu meklēšana un pielāgošana stāstīšanai, stāstītprasmju izkopšana, stāstīšanas pasākumu organizēšana bibliotēkās, stāstītāju sagatavošana un mudināšana stāstīt. Semināru vadītāji: Guntis Pakalns, Māra Mellēna.
     
  2. UNESCO LNK Stāstu bibliotēkas nosaukuma un īpašas dalības zīmes piešķiršana.  30 UNESCO LNK stāstu bibliotēku atlase – 2009. gada augusts.
     
  3. 10 UNESCO LNK stāstu vakaru organizēšana katrā projekta dalībbibliotēkā. 2009. gada septembris līdz 2010. gada maijs.
Informācija, kā pieteikties
Piedalīties projektā ir aicināti Latvijas bibliotēku darbinieki, kas jau nodarbojas ar stāstīšanas pasākumiem bibliotēkās un/vai interesējas par šādu iespēju, kā arī vēlas attīstīt savas stāstnieka prasmes, apgūt zināšanas par stāstiem un stāstīšanas pasākumu organizēšanu.
Ieinteresētās bibliotēkas aicinām pieteikties projektam līdz š.g. 23. novembrim, sūtot e-pastu uz office@unesco.lv un norādot – bibliotēkas nosaukumu, kontaktinformāciju un kontaktpersonu.
 
Papildu informācija
UNESCO LNK mājas lapā http://www.unesco.lv/ un/vai zvanot pa tālruni 67325109 (Anita Vaivade).
 
 
Informāciju sagatavoja:
Dagnija Baltiņa
UNESCO LNK ģenerālsekretāre
Tālr.: 67325109, 26137626