Lietotājam tā ir iespēja meklēt visdažādākos faktus vēsturisko laikrakstu pilnos tekstos, gan ierakstot atslēgas vārdus, gan pārlūkojot laikrakstus lapu pa lapai pēc to nosaukumiem un datumiem vai nu izmatojot datoru mājās vai bibliotēkas telpās.
 
Būtisks solis uz priekšu ir ar autortiesībām aizsargāto rakstu pieejamība visās "Gaismas tīklā" saslēgtajās Latvijas bibliotēkās. Šī iespēja padara Latvijas kultūras mantojumu pieejamu daudz plašākam iedzīvotāju lokam, kas tagad var skatīties tādus savulaik nozīmīgus laikrakstus kā "Jaunākās Ziņas", "Cīņa", "Tēvija", žurnālu "Ekonomists", arī reģionālos un vietējos laikrakstus "Kurzemes Vārds", "Zemgales Balss" un daudzus citus. Pieejamas arī Saeimas stenogrammas, Izglītības ministrijas un Iekšlietu ministrijas mēnešraksti un drīzumā – arī laikraksts "Literatūra un Māksla".
Šobrīd digitālā kolekcija "Periodika 2.0" aptver vairāk kā 350 tūkstošus lappušu no 41 laikraksta, kas nozīmē 2 miljonus dažādu rakstu latviešu, krievu un vācu valodā, sākot ar laika posmu no 20. gs. 30. gadu beigām līdz 20. gs. 50. gadiem.
 
Jaunā versija ietver ne tikai jaunu saturu, bet arī papildus funkcionalitāti: lietotāju forumu, saskarni angļu valodā un uzlabotu palīdzību lietotājiem.
 
Pasākumā tiks demonstrēts, cik pilnīgu informāciju iespējams atrast, izmantojot gan kolekciju "Periodika 2.0", gan citas Digitālās bibliotēkas kolekcijas, jo īpaši domājot par skolotāju un skolēnu vajadzīgām. Būs iespēja iepazīties arī ar e-bibliotēku, informācijas meklēšanas sistēmām un to pielietojamību mācību procesā, kā arī apskatīt Nacionālās bibliotēkas krātuvi. Pasākumā īpaši aicināti piedalīties Latvijas skolu bibliotekāri un mācību spēki.
 
Masu digitalizācijas process ir grūts, darbietilpīgs un sarežģīts process, kas ietver attiecīga izdevuma komplektāciju, labākā izdevuma izvēli, trūkstošo eksemplāru sameklēšanu un citus darbus. Katra lapa pirms tā nonāk līdz gala lietotājam tiek rūpīgi restaurēta, noskenēta, izlīdzināta, attīrīta un apstrādāta tādā veidā, lai lasītājam būtu pēc iespējas vieglāk meklēt sev interesējošo informāciju. 
 
Digitalizācijai ir kāds pavisam prozaisks iemesls – daudz lasītie un zemas kvalitātes oriģināli sliktās papīra kvalitātes vai pārāk liela nolietojuma dēļ neizbēgami iet bojā. Pēc 10 vai 20 gadiem digitālās kopijas iespējams būs vienīgās liecības par konkrētiem notikumiem mūs tautas un pasaules vēsturē.
 
Piekļuve digitālajai kolekcijai "Periodika 2.0" internetā www.periodika.lv. No LNB un visām publiskajām bibliotēkām Latvijā, kuras saslēgtas "Gaismas tīklā" periodika.lndb.lv pieejami arī ar autortiesībām aizsargātie raksti.
 
 
Informāciju sagatavoja:
Ilze Egle
Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 67365255, 29274845