Līdzās Rainim un Aleksandram Čakam Ojārs Vācietis pieder pie izcilāko latviešu dzejnieku trijotnes. Apjomīgais izdevums (teju 800 lappušu – līdz šim lielākais iespiestais personālais bibliogrāfiskais rādītājs nacionālās bibliogrāfijas vēsturē) parāda, ka Ojāra Vācieša devums latviešu literatūrā un kultūrā ir fenomenāls: bibliogrāfijā ietilpst vairāk nekā seši tūkstoši ierakstu vairāk nekā 40 pasaules tautu valodās. Bibliogrāfijā atrodamas ziņas, sākot no pirmās Ojāra Vācieša publikācijas 1949. gadā līdz 2007. gada nogalei, ieskaitot viņa daudzveidīgo publicistiku, atdzejojumus, dzejas izmantojumu skaņdarbos un animācijas filmās utt. Plašā sadaļā atrodama literatūra par O. Vācieša dzīvi un daiļradi, kas, strukturāli sazarota, dod ieskatu dzejnieka ārkārtīgi daudzpusīgajā darbībā, vienlaikus atklājot veselu laikmetu.
 
Literatūrzinātnieks Raimonds Briedis par izdevumu raksta: "Tāpat kā citas autoru bibliogrāfijas, arī šī fiksē laiku. Ojāra Vācieša laiku. Paradoksāli – bibliogrāfija nav pabeigta un, šķiet, nav pabeidzama, jo dzejnieka balss, reiz fiksēta tekstā, nav pārtrauksi skanēt. Iezīmējot, ka dzejnieka laikam ir tikai sākums. Nav beigu. Ir tikai turpinājums tam, kas reiz sācies un kas nekad netiek pabeigts. Un bibliogrāfiskā bezkaislīgumā aiz katra no ierakstiem slēpjas dzīva dzejnieka balss un laikabiedru domas. Katrs ieraksts ļauj ieskatīties kādā laika posmā un cilvēkos. Ieklausīties balsīs no bijušā laika… Ojāra Vācieša bibliogrāfija vienlaikus ir dzejnieka curriculum vitae, lasītāja ceļvedis, rokasgrāmata dzejnieka dzīves, laika un dzejas apjautā."
 
Bibliogrāfijas atvēršanas svētki iekļauti LNB pasākumu lokā, kas veltīti Latvijas Republikas 90. gadadienai. Savukārt Ojāram Vācietim veltītā izstāde bibliotēkas skatlogos, kas tiks atklāta novembra beigās, priecēs skatītājus līdz pat Ziemassvētkiem.
 
 
Informāciju sagatavoja:
Ilze Egle
Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 67365255, 29274845