Latvijas dabā zināmas 7 sugu zīlītes (lielā zīlīte, zilzīlīte, pelēkā zīlīte, purva zīlīte, cekulzīlīte, meža zīlīte un arī gaišzilā zīlīte, par kuras sastapšanu īsti ticamu pierādījumu gan nav). Vēl nereti sastop arī citus sīkputnus, kuriem zīlītes vārds dots ne visai pamatoti – somzīlītes un bārdas zīlītes. Diemžēl šo, visu tik mīlēto putniņu mūža ilgums reti kad pārsniedz 5 gadus…
 
Kas gan ir jubilejā sveicamā ZĪLĪTE – ilgdzīvotāja? Nu, protams – vienīgais īsti latviskais bērnu žurnāls "ZĪLĪTE", kurš cauri valsts iekārtu, varu maiņu, "televizācijas" un "datorizācijas" vētrām saglabājis bērnišķīgu patiesumu un ziņkāru skaidrību, kā arī vēlmi pētīt un izzināt Latvijas un pasaules dabu.
 
Šī "Zīlīte" 50 gadu laikā "izdējusi" akurāt 600 raibu "oliņu" – žurnāla numuru, kā arī sniegusi "draudzīgu spārnu" mazajam brālītim – mazo bērnu žurnālam "Ezis", kurš arī gatavs svinēt 200. numura iznākšanas svētkus.
 
Tad nu "ZĪLĪTE", "EZIS " un viņu draugu pulks aicina uz svētkiem "PUK, PUK UN PI – PI – ĶĒ " Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
 
Programmā bērniem paredzētas vairākas radošās darbnīcas:
  • pie skatuves – ežu un ezīšu veidošana;
  • lauku sētā – burkānu vēršana mājdzīvniekiem un kārumu gatavošana pērtiķiem;
  • žirafu mājā – zīlīšu iepazīšana, pužļu likšana un citi uzdevumi.
Visi tie "Zīlītes" un "Eža" lasītāji, kas līdz svētku sākumam ieradīsies Zooloģiskajā dārzā ar atlaižu taloniem no abu žurnālu septembra numuriem, varēs iegādāties ievērojami lētākas ieejas biļetes.
Žurnāla "Zīlīte" 1. numurs iznācis 1958. gada augustā, un "Zīlīte" ir viens no retajiem izdevumiem, kas bez pārtraukuma devies pie lasītājiem visus šos garos gadus. "Zīlītes" redakcijā dažādos laikos ir strādājuši vairāki pazīstami latviešu rakstnieki: Ojārs Vācietis, Laimonis Vāczemnieks, Jānis Plotnieks, Valdis Grenkovs, Jānis Baltvilks un Māris Rungulis, kurš ir arī pašreizējais žurnāla galvenais redaktors.
 
Tādejādi nav tāda autora, kas "Zīlītes" iznākšanas laikā būtu rakstījis bērniem, bet nepublicējies žurnālā. Arī pēckara ievērojamākie bērnu grāmatu grafiķi gandrīz visi ilustrējuši "Zīlītes" publikācijas.
Tas no iepriekšējiem gadiem vienmēr arī paliks žurnāla zelta fondā.
Lielu atpazīstamību "Zīlīte" iegūst 1989. gada martā, publicējot komiksu "Mums būs bēbis".
2000. gada nogalē par "Zīlītes" galveno redaktoru kļūst rakstnieks un ornitologs Jānis Baltvilks. Viņš radikāli maina žurnāla tematisko ievirzi un kopš tā laika "Zīlīte" iznāk kā žurnāls skolas bērniem par dabu. Vienīgais tāds izdevums Latvijā, kas konsekventi un mērķtiecīgi tuvina bērnus dabai, liekot apjaust, ka cilvēks ir neatņemama dabas sastāvdaļa.
Žurnālam "Ezis" pirmie divi numuri 1991. gada rudens pusē vēl tiek izdoti kā "Zīlītes" pielikumi, bet kopš 1992. gada janvāra "Ezis" jau dodas pie lasītājiem kā patstāvīgs žurnāls maziem bērniem. Pašlaik "Ezi" rediģē pazīstamā pasaku rakstniece Māra Cielēna.
Abus žurnālus izdod apgāds "Zaļais circenis".
Plašāka informācija par "Zīlīti" un "Ezi" atrodama mājas lapā www.ziliteunezis.lv
 
Informāciju sagatavoja:
Rīgas zoodārza informācijas dienests