Daudzi mūziķi un dziedātāji sāk savu karjeru agrā jaunībā. Tādējādi, saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem par autortiesībām, savas karjeras norietā viņi vairs nesaņem honorāru par izpildīto darbu atskaņošanu, kas savukārt iedragā viņu finansiālo stāvokli.
 
"Ja nekas netiks darīts, tūkstošiem Eiropas izpildītāju, kas ierakstīja darbus [pagājušā gadsimta] 50. gadu beigās un 60. gados, tuvāko desmit gadu laikā zaudēs savas tiesības saņemt honorāru par dziesmu atskaņošanu," norādīja Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Čārlijs Makrīvijs.
 
Makrīvijs "nav atradis pārliecinošu pamatojumu" tam, kāpēc komponistu autortiesību termiņš patlaban ir ievērojami garākas salīdzinājumā ar izpildītāju tiesībām.
 
"Tieši izpildītājs atdzīvina kompozīciju. Lielākajai daļai no mums nav ne jausmas, kurš ir uzrakstījis dziesmu, savukārt izpildītāju mēs parasti atpazīstam. Es esmu pārliecināts, ka autortiesību aizsardzība Eiropas izpildītājiem nozīmē morālās tiesības kontrolēt viņu darbu izmantošanu, kā arī pelnīt iztiku no saviem sniegumiem," sacīja EK komisārs.
 
Ierosinājums tiks sagatavots oficiālajai EK apstiprināšanai šā gada vidū, norādīja EK pārstāvji.
 
 
LETA AFP
Copyright © LETA