2014. gada augustā IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongresā Francijā parakstītajā vēsturiskajā Lionas deklarācijā par piekļuvi informācijai un turpmāko attīstību tika apvienotas bibliotēku un informācijas jomu darbinieku balsis no vairāk nekā 600 organizācijām un iestādēm visos kontinentos, kā arī ieinteresēto personu viedokļi informācijas pieejamības, mediju un digitālo tiesību saskarnozarēs. Deklarācija tika gatavota sasaistē ar tobrīd topošo Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Dienaskārtību 2030. Lionas deklarācija un ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķi ir kalpojuši par atskaites punktu un vadlīnijām turpmākajam IFLA darbam, lai veicinātu izpratni un atbalstu informācijas lomai ilgtspējīgas attīstības veicināšanā.

Sanākot IFLA Informācijas nākotnes samitā Brisbenā, Austrālijā, desmit gadus vēlāk, kopīgās diskusijās tika izvērtēts, kā mainās zināšanu un informācijas vide, kā arī tās iespējamās nākotnes perspektīvas. Īpaši tika apspriestas iespējas, ko var izmantot, kā arī riski un izaicinājumi, kas jāpārvar, un tika pētīts, kā iespējams veidot nākotni par labu kopienām, kurām bibliotēkas kalpo, īpašu uzmanību pievēršot tehnoloģiju nozares pārmaiņām, sociālajam taisnīgumam un piekļuvei bez šķēršļiem.

Pieņemtā Brisbenas deklarācija balstās uz 30. septembrī samitā publiskoto jauno 2024. gada tendenču ziņojumu, 22. septembrī pieņemto ANO Paktu nākotnei, galvenajām runām un diskusiju sesijām Brisbenā, kā arī uz bibliotēku un informācijas darbinieku un sabiedroto no visas pasaules ieguldījumu. Dokumenta pamats ir Lionas deklarācija, kas papildināta, reaģējot uz izmaiņām, kas notikušas pēdējo desmit gadu laikā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centrs informē, ka sagatavošanā ir Brisbenas deklarācijas tulkojums latviešu valodā.

Lasīt Brisbenas deklarāciju (angļu valodā)

Informāciju, izmantojot ārvalstu preses materiālus, apkopoja:
Anna Iltnere
Latvijas Bibliotēku portāla redaktore
Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Bibliotēku attīstības centrs
portals@lnb.lv