Lasīšana ir viena no svarīgākajiem prasmēm, kas veido pamatu bērna izglītībai un attīstībai. Tā ne tikai bagātina vārdu krājumu, bet arī attīsta iztēli, kritisko domāšanu un izpratni par pasauli. Lasīšanas nozīmes izcelšana ir būtiska – palīdzot veidot ilgstošu lasīšanas ieradumu, mēs palīdzam bērniem kļūt par veiksmīgiem lasītājiem un līdz ar to – arī veiksmīgiem mācībās un dzīvē. Lai veicinātu lasītprieku, Rēzeknes publiskās bibliotēkas regulāri piedāvā dažādas lasītveicināšanas aktivitātes, veido interesantus un izzinošus pasākumus, kā arī iesaistās sabiedriskās norisēs, izmantojot iespējas popularizēt bibliotēkas, lasīšanu un literatūras pasauli.

Iepazīstināšana ar bibliotēku un ieinteresēšana palikt

Lai veicinātu lasītprieku un padarītu bibliotēkas apmeklējumu par ikdienas dzīves daļu, ir svarīgi ieinteresēt ģimenes un bērnus, parādot bibliotēku kā draudzīgu un aizraujošu vietu. Svarīgi ir ļaut bērniem sajust, ka bibliotēka nav tikai telpa, kur klusi lasīt, bet arī vieta, kur viņi var izzināt jaunas lietas, izklaidēties un darboties radoši. Katrā Rēzeknes bibliotēkā ir īpaši bērnu un/vai jauniešu stūrīši, kas veidoti tā, lai lasītājs justos ērti. Savukārt bibliotēkas tuvākai iepazīšanai Rēzeknes bibliotēkas ik gadu piedāvā ekskursijas un pasākumus.

Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā pagājušā gada laikā notika vairākas bibliotekārās stundas un ekskursijas, kurās piedalījās skolēni no Rēzeknes skolām un vasaras bērnu nometnēm: bibliotekārā stunda ar bērnu vasaras nometni “Evrika”, atraktīva nodarbība “Novadpētnieks bibliotēkā”, “Letonikā par Latviju”, “Vai Tu zini, ko Tu dari internetā?”. Rēzeknes 2. bibliotēka pērn aicināja skolēnus piedalīties rīta stundā “Ceļojums grāmatu pasaulē”, kuras laikā bērni iepazinās ar bibliotēkas izkārtojumu, aplūkoja sienas gleznojumu Bērnu literatūras nodaļā, radošās izstādes, pētīja grāmatas, žurnālus un novadpētniecības mapes lasītavā, jautri pavadīja laiku bibliotēka. Arī rīta stundā “Grāmatu pasaulē” skolēni iepazina bibliotēkas struktūru, pakalpojumus un klausījās grāmatas lasījumu (Rosio Bonilja “Kaimiņi”). Bibliotekārajā stundā “Iepazīsti grāmatu pasauli!” skolēni iepazina gan bibliotēkas pakalpojumus, gan grāmatas un periodikas izdevumus bērniem. Šogad vispasaules Drošāka interneta dienas tematikā Rēzeknes 2. bibliotēkā notika medijpratības nodarbība “Droši un digitāli!”, kuras laikā skolēni uzzināja, kā parūpēties par drošību internetā, kā lietderīgi pavadīt tajā laiku un gūt sev noderīgu informāciju.

Bērni tiek aicināti iepazīt bibliotēku arī Karjeras nedēļas laikā. 2023. gadā Rēzeknes 2. bibliotēkā viesojās Rēzeknes pulciņa “Grāmata ir gudrības avots” dalībnieki, lai iepazītos ar bibliotēku un bibliotekāra profesiju. Mazākos lasītājus Rēzeknes 2. bibliotēkas bibliotekāres apciemoja pirmskolas izglītības iestādēs, kur rīta cēlienu pavadīja, lasot bērniem stāstus, aplūkojot un iepazīstinot ar grāmatām un to varoņiem.

2023. gadā 7 ekskursijās un tematiskās nodarbībās pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērni iepazinās ar Rēzeknes Bērnu bibliotēkas iekārtojumu un piedāvātajiem pakalpojumiem. Bērnu bibliotēkā par bibliotekāra profesiju varēja uzzināt pasākumos “Kāda ir grāmatu māja?”, “Profesija – bibliotekārs”, “Vai viegli būt bibliotekāram?” u.c. 2023. gadā Ēnu dienā divas skolnieces iepazinās ar bibliotekāra darbu, ēnojot Bērnu bibliotēkas bibliotekāres, savukārt šogad Bērnu bibliotēkā bija ieradusies grupa ar zinātkārām un darboties gribošām “ēnām” no bērnudārza.

Medijpratības nodarbība Droši un digitāli!. Foto: I. Anspoka
Medijpratības nodarbība Droši un digitāli!. Foto: I. Anspoka
Ciemošanās bērnudārzā. Foto: V. Kasparenoka
Ciemošanās bērnudārzā. Foto: V. Kasparenoka
Iepazīstināšana ar bibliotekāra profesiju. Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva
Iepazīstināšana ar bibliotekāra profesiju. Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva
Iepazīstināšana ar bibliotekāra profesiju. Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva
Iepazīstināšana ar bibliotekāra profesiju. Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva

Lasītājus ieinteresēt un ievilināt bibliotēkās bieži vien palīdz dažādi izzinoši un interesenti tematiskie pasākumi.

Drošāka interneta dienā 2023. gadā Rēzeknes Bērnu bibliotēkā notika pasākums bērnudārza audzēkņiem “SazVērestības teorija – neiekrīti lamatās!” un tematiska medijpratības nodarbība “Droši un digitāli!”, kuras laikā skolēni uzzināja kā parūpēties par drošību internetā, kā internetā lietderīgi pavadīt laiku un atrast noderīgu informāciju. Savukārt digitālajā nedēļā lielu atsaucību guva tematisks medijpratības un interneta drošības jautājumiem veltīts pasākums “Diena, kad ome (ne)salauza internetu”, kurš tika veidots sadarbībā ar Rēzeknes Centrālās bibliotēkas IT nodaļu. Šo pasākumu apmeklēja 6 jaunāko klašu skolēnu grupas, kopā aptverot 132 dalībniekus.

9. maijā tiek atzīmēta Eiropas diena. Tā ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Ik gadu, sagaidot Eiropas dienu, pilsētas bibliotēkas piedāvā izzinošas aktivitātes. Aktualizējot Eiropas dienu un demokrātijas nozīmi mūsdienu kontekstā, 2023. gada 9. maijā Rēzeknes Bērnu bibliotēkā tika rīkota spēļu pēcpusdiena “Uz Briseli pēc šokolādes”. Savukārt Rēzeknes 2. bibliotēkā notika spēļu pēcpusdiena “Es, tu, mēs – Eiropa”, kurā ar galda spēles “40 minūtēs apkārt Eiropai” palīdzību pasākuma dalībnieki uzzināja vairāk par Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, kā arī neklātienē apceļoja Eiropu, atbildot uz jautājumiem par Eiropas Savienības valstu vēsturi, kultūru, politiku, personībām, sportu, ģeogrāfiju un dabu. Šogad Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolēni, sagaidot Eiropas dienu, devās uz Rēzeknes Centrālo bibliotēku, lai kopā atzīmētu Latvijas 20 gadus Eiropas Savienībā un izveidotu rotājumus – Eiropas karogu virteni un ES karogu, kā arī noklausītos Rēzeknes Centrālā bibliotēkas lasītavas vadītājas un “Europe Direct Austrumlatgale” projekta koordinatores Anitas Gaidules stāstījumu par Eiropas Savienības valstīm un viņas pieredzi ceļošanā pa Eiropu.

Aktivitāte Eiropas dienā Rēzeknes 2. bibliotēkā. Foto: V. Kasparenoka
Aktivitāte Eiropas dienā Rēzeknes 2. bibliotēkā. Foto: V. Kasparenoka
Lasītdrosmes nodarbība. Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva
Lasītdrosmes nodarbība. Foto no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas arhīva

Eiropas autoru dienā šogad pie bērniem Rēzeknes Katoļu bērnudārzā devās Bērnu bibliotēkas bibliotekāre, lai “Lasītdrosmes” nodarbībā kopā izlasītu Baibas Kalnciemas grāmatu “Kāpēc esmu uztraucies?” un kopā ar begemotu Begiņu izzinātu emociju un jūtu pasauli.

Popularizējot krājumu un veicinot interesi par lasīšanu, 2023. gadā Bērnu bibliotēkā tika organizētas 80 tematiskas izstādes. Tika rīkotas izstādes Latvijas Nacionālās bibliotēkas norišu ciklā “Latviešu grāmatai 500” (“Latviešu bērnu grāmata laiku lokos”, ”Latgaliešu autori – bērniem”, “Latgales Kultūras centra izdevniecība – novada gara gaismai” u.c.), izstāžu ciklā jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem “Enciklopēdiju pasaulē”, rakstnieku jubileju izstāžu ciklā “Rakstnieki – jubilāri”, kā arī tematiskas izstādes svarīgu notikumu atcerei.

Lasītveicināšanas norises – nemainīgi veiksmīgākās

Lai veicinātu bērnu un jauniešu interesi par grāmatām un lasīšanu, Rēzeknes bibliotēkās notiek daudzveidīgi pasākumi. Rēzeknes bibliotēkas piedalās valsts mēroga lasīšanas veicināšanas projektos: “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā”, Skaļās lasīšanas sacensībās, Bibliotēku nedēļā, Dzejas dienās, Ziemeļvalstu Literatūras nedēļā uc. Bērnu un jauniešu iesaistīšanā visaktīvāk darbojas Rēzeknes Bērnu bibliotēka un Rēzeknes 2. bibliotēka.

Ziemeļvalstu Literatūras projektā ik gadu novembrī norisinās Krēslas stundas lasījumi. Ziemeļvalstīs to administrē biedrības “Norden” asociācija, bet Latvijā – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru. Nedēļas laikā bibliotēkās, skolās un citviet notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi. Projekts ir unikāls ar to, ka gada vistumšākajā laikā vairākos tūkstošos Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēkās un skolās vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Rēzeknes Centrālā bibliotēka un filiālbibliotēkas ik gadu ar prieku organizē Krēslas stundas lasījumus. Arī 2023. gadā bibliotēkas kārtējo reizi aicināja iepazīt Ziemeļvalstu literatūru un kultūru. Pagājušajā gadā Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas tēma bija Ziemassvētki Ziemeļvalstīs, tāpēc Krēslas stundā tika lasīts fragments no Ingvillas H. Risheijas grāmatas “Stargate. Ziemassvētku stāsts”.

Bibliotēkās bija skatāmas arī vairākas tematiskas izstādes ar mērķi labāk iepazīt Ziemeļvalstu autorus un to darbus, piemēram, tematiska izstāde jauniešiem “Iepazīsti Ziemeļvalstu literatūru!”, kurā eksponētas Ziemeļvalstu rakstnieku grāmatas, tādējādi aktualizējot arī Ziemeļvalstu nedēļas lasījumus. Tematiskajā izstādē bērniem “Ziemeļvalstu rakstnieki bērniem” bija eksponēti populāru rakstnieku darbi – A. Lindgrēnas, T. Jānsones, izcilā pasaku meistara H. K. Andersena un citu autoru grāmatas. Bija skatāma arī tematiska izstāde “Ziemeļvalstu literatūra”, kurā varēja aplūkot J. Nesbē, K. Lekbergas, S. Lārsona, D. Lāgerkranca, S. Ārnstedes, J. Adlera-Olsena, P. Hēga un citu rakstnieku aizraujošos kriminālromānus un romantiskos darbus.

Bibliotēku nedēļas laikā Rēzeknes 2. bibliotēkā notika radošā darbnīca “Grāmatlietas”, kuras laikā dalībnieki uzzināja, ka no vecām grāmatām var radīt brīnišķīgas lietas, ar kurām var kādu patīkami pārsteigt un iepriecināt.

Krēslas stundas lasījumi Rēzeknes 2. bibliotēkā. Foto: I. Anspoka
Krēslas stundas lasījumi Rēzeknes 2. bibliotēkā. Foto: I. Anspoka
Radošā darbnīca Grāmatlietas. Foto no Rēzeknes 2. bibliotēkas arhīva
Radošā darbnīca Grāmatlietas. Foto no Rēzeknes 2. bibliotēkas arhīva

Jau vairāk nekā 20 gadus LNB lasīšanas veicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ir veiksmīgākais lasīšanas veicināšanas projekts. 2022. gadā Rēzeknes Bērnu bibliotēkā tika rīkoti pasākumi dažādu vecumgrupu dalībniekiem (kopā vairāk nekā 150 dalībnieki). Pirmais pasākums pulcēja kopā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” vecumgrupu 5+ un 9+ ekspertus, otrais – vecumgrupu 11+ un 15+ ekspertus. Pasākumos uzstājās jaunie Rēzeknes mūziķi, savukārt ar teatralizētu bērnu rītu “Nepaklausīgais vectēvs un Šarlote ciemos pie Vinnija Pūka” noslēdzās “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2022” 5+ ekspertu grupiņas darbs, kad mazie 66 lasītāji saņēma Latvijas Nacionālās bibliotēkas un pašvaldības balviņas. Pasākumu dalībnieki atzina, ka bija interesanti un labprāt arī nākotnē satiktos līdzīgos žūrijas noslēguma pasākumos. Arī tagad turpinām iesaistīties Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” aktivitātes. 2023. gadā Rēzeknes Bērnu bibliotēkā iesaistījās 170 žūrijas eksperti: 88 bērni pirmsskolas un sākumskolas vecumā, 48 pusaudži un jaunieši, kā arī 34 vecāki un skolotāji. Žūrijas kolekcija tiek popularizēta Rēzeknes Centrālās bibliotēkas mājaslapā, presē, sociālajos tīklos.

Lai veicinātu bērnu un jauniešu interesi par literatūru un attīstītu lasītprasmi, arī Rēzeknes 2.bibliotēka turpina darboties aizsāktajos lasītveicināšanas projektos “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” un Latvijas Nacionālās bibliotēkas konkursā “Skaļā lasīšana”. “Skaļā lasīšana” ir sacensības, kurās bērni no dažādām Latvijas skolām sacenšas, lai skaļi un izteiksmīgi nolasītu izvēlēto grāmatas fragmentu un kļūtu par lasīšanas čempionu. Skaļās lasīšanas konkurss veicina bērnu interesi par grāmatām un lasīšanu, kā arī attīsta viņu lasītspējas un publiskās uzstāšanās prasmes. Šogad Rēzeknes Centrālā bibliotēka organizēja, ne tikai Rēzeknes reģionālo Skaļās lasīšanas sacensību, bet arī Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Latgales novada finālu. Tas norisinājās 5. septembrī Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā. Skaļās lasīšanas sacensību 3. kārtā piedalījās 9 skolēni no Latgales novada. Tika noskaidroti 3 čempioni, kuri turpinās sacensības pēdējā, noslēdzošajā kārtā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā:

  • Elizabete Mozumača (Daugavpils Vienības pamatskola), kura lasīja fragmentu no Gajas Gunas Ekles grāmatas “Brālis, kas nebija vajadzīgs”.
    Elizabete par lasīšanu saka: “Lasīšana ir veids kā atslābināties, un ar savu lasījumu es vēlos, lai klausītāju pārņem manas sajūtas. Man patīk lasīt, jo tā ir iespēja gan atpūsties, gan uzzināt kaut ko jaunu. Parasti es lasu stāstus par bērnu piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, par priekiem un bēdām. Es novēlu bērniem nekad nešaubīties par sevi un droši iet uz priekšu, jo vēl ir tik daudz kas jāizzina!”
  • Mikus Jankovskis (Līvānu 1. vidusskola), kurš lasīja fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas “Raibi labā nometne”.
    Mikus par lasīšanu saka: “Man patīk lasīt, jo tas ir stilīgi! Grāmatas aizrauj un ieved Tevi piedzīvojumu valstībā. Tādēļ man patīk piedzīvojumu grāmatas.”
  • Gustavs Teicāns (Rēzeknes sākumskola), kurš lasīja fragmentu no Anti Sāra grāmatas “Tā iet mūsu lietas”.
    Gustavs par lasīšanu saka: “Man patīk lasīt grāmatas, jo tās attīsta domāšanu un iztēli, ļauj izrauties no ikdienas gaitām un iztēloties sevi kāda cita varoņa lomā, pārdzīvot kopā ar viņu dažādas emocijas un atklāt sev ko jaunu.”

Dalībnieku vērtēšana tika veikta, pamatojoties uz pieciem kritērijiem: iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle. Skaļās lasīšanas sacensības dalībniekus vērtēja žūrija: Rēzeknes teātra “Joriks” mākslinieciskais vadītājs Aivars Pecka, filoloģijas maģistre, redaktore un žurnāliste Skaidrīte Svikša un žurnāliste, literāte un Lasīšanas vēstnese Inga Kaļva-Miņina. Ar muzikāliem priekšnesumiem priecēja talantīgā dziedātāja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Laura Svikša. Pasākumu vadīja un klātesošos pozitīvi uzlādēja Komunikācijas dizaina studijas vadītāja, iedvesmotāja Iveta Graudiņa.

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Latgales novada fināls. Foto: E. Muižniece
Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Latgales novada fināls. Foto: E. Muižniece
Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Latgales novada fināls. Foto: E. Muižniece
Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Latgales novada fināls. Foto: E. Muižniece

Regulāri un aktīvi tiek popularizētas izdevniecību lasīšanas veicināšanas akcijas – izdevniecības “Zvaigzne ABC” lasīšanas veicināšanas konkurss bērniem un jauniešiem “Lasīšanas stafete” un Latvijas Mediju vasaras lasīšanas konkurss bērniem un ģimenēm “Grāmatons”. Ir gandarījums, ka starp uzvarētājiem ir Rēzeknes Bērnu bibliotēkas klienti – lepojamies ar mūsu lasītājiem, “Lasīšanas stafetes” laureātiem! Šogad izdevniecības “Latvijas Mediji” lasīšanas aktivitātes “Grāmatons 2024” noslēgumā Rēzeknes bibliotēkas saņēma patīkamu atzinību: “Ļoti liela nozīme “Grāmatona” veiksmīgā norisē ir Latvijas bibliotēku tīklam, jo daudzi lasītāji grāmatas meklē vietējās bibliotēkās. Konkursa dalībnieki apstiprināja, ka tieši bibliotēkas motivēja lasīt un iesaistīties, īpaši aktīvas bija, piemēram, Talsu un Rēzeknes bibliotēkas.”

Tikšanās ar autoriem – iespēja ieskatīties grāmatas tapšanas aizkulisēs

Jau vairākus gadus Rēzeknes Centrālā bibliotēka piedāvā tikšanās pasākumus ar latviešu autoriem Valsts Kultūrkapitāla fonda projektos “Vārds. Autors. Lasītājs” (2022), “Vārds. Autors. Lasītājs. Turpinājums” (2023) un ”Vārda mākslinieki tuvplānā” (2024). To mērķis ir popularizēt oriģinālliteratūru un nodrošināt literāro pasākumu pieejamību plašai sabiedrībai Rēzeknes pilsētā un reģionā, veicināt latviešu autoru atpazīstamību un sabiedrības interesi par latviešu literatūru. Pasākumi ļauj tuvplānā iepazīt autoru personības un daiļradi, un ir izpelnījušies popularitāti dažāda vecuma auditorijas vidū, tostarp jauniešu. Tikšanās pasākumus un sarunu tradicionāli vada kultūras žurnāliste Liega Piešiņa. No 2022. gada maija līdz novembrim bija iespēja tikties ar Lauru Vinogradovu, Ingu Žoludi, Ivetu Troaliku, Ingunu Baueri un Māri Bērziņu. Laikā no 2023. gada jūnija līdz novembrim notika tikšanās ar Dzintaru Tilaku, Andri Kalnozolu, Andri Akmentiņu un Arno Jundzi. Šogad bibliotēka paguvusi tuvāk iepazīstināt ar rakstnieci Māru Svīri un dzejnieku un literatūrzinātnieku Kārli Vērdiņu. Arī jaunais VKKF projekts “Dzejas pietura “Rēzekne””, kas tiek realizēts dzejas mēnesī septembrī sniegs iespēju tikties ar izciliem dzeja autoriem un mūsu novadniekiem Valentīnu Lukaševiču, Ligiju Purinašu, Ilzi Spergu un Annu Rancāni.

2023. gada oktobrī Rēzeknes 2. bibliotēkā aizvadīta tikšanās ar vienu no mūsdienu latgaliešu literatūras spilgtākajiem pārstāvjiem – dzejnieku un literatūrzinātnieku Valentīnu Lukaševiču. Uz tikšanos bija ieradušies zinātkāri skolēni. Ar lielu interesi viņi klausījās Valentīna Lukaševiča stāstītajā par latgaliešu literatūras pagātni un nākotni. Klātesošie viesim uzdeva jautājumus, aktīvi iesaistījās diskusijā par dažādiem latgaliešu literatūras aspektiem. Pasākuma noslēgumā skolēni iepazinās ar Valentīna Lukaševiča darbiem, kas tika apkopoti tematiskajā izstādē “Voi bolti burti”.

Tikšanās ar Kārli Vērdiņu (VKKF) projektā Vārda mākslinieki tuvplānā (2024). Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Tikšanās ar Kārli Vērdiņu (VKKF) projektā Vārda mākslinieki tuvplānā (2024). Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Pasākums Mana sirds runā dzeju Rēzeknes 2. bibliotēkā. Foto: E. Muizniece
Pasākums Mana sirds runā dzeju Rēzeknes 2. bibliotēkā. Foto: E. Muizniece
Tikšanās ar Valentinu Lukaševiču (VKKF) projektā Dzejas pietura Rēzekne (2024). Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Tikšanās ar Valentinu Lukaševiču (VKKF) projektā Dzejas pietura Rēzekne (2024). Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva

Šī gada Dzejas dienās ar aizraujošu stāstījumu, dzejas lasījumiem un neparastajām aktivitātēm pasākumā “Mana sirds runā dzeju” Rēzeknes 2. bibliotēkā viesojās Inga Kaļva-Miņina – žurnāliste un literāte, grāmatu blogere un Lasīšanas vēstnese. Dzeju un prozu Inga raksta gan latviski, gan latgaliski. Viņas darbi publicēti dažādos laikrakstos un žurnālos, tostarp Latvijas Rakstnieku savienības mēnešrakstā “konTEKSTS” un vietnē “Satori.lv”, kā arī dažādos kopkrājumos, tostarp dzejas un fotoalbumā “Latgales sirdspuksti” un dzejas gadagrāmatā bērniem “Garā pupa”. Līdztekus žurnālistikai un dzejai Inga arī dzied, piedalās dažādos konkursos, vada pasākumus, fotogrāfē, lasa grāmatas un vada Facebook kontu “karuselis.lv”, kurā stāsta par izlasītajām grāmatām, iedvesmojot lasīt arī citus. Inga raksta grāmatu apskatus arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izdevumam “Literatūras ceļvedis”.

Dalība sabiedriskos pasākumos – iespēja stāstīt par bibliotēkām un vairot lasītprieku

Esam pārliecināti, ka aktīva dalība sabiedriskos pasākumos ir iespēja sevi parādīt un popularizēt lasīšanu kā aizraujošu un izglītojošu aktivitāti, kas noteikti palīdz turpināt iet pretim mērķim – veicināt lasītprieku un ģimeņu kopā būšanu.

Šogad Rēzeknes Centrālā bibliotēka un filiāles piedalījās ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknes pilsētas svētku laikā, aicinot ģimenes iesaistīties lasītveicināšanas aktivitātēs. Interesi izrādīja gan lieli, gan pavisam mazi pasākuma apmeklētāji. Lielākiem lasītājiem tika piedāvāts izmēģināt sevi skaļajā lasīšanā, izlasot kādu “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2024” kolekcijas grāmatas fragmentu, savukārt mazākajiem palīdzējām iepazīt burtus un vārdus.

Šī gada vasaras nogalē bibliotēkas piedalījās arī Ukrainas Neatkarības dienai veltītajā pasākumā “Kopīgi Latvijā” Rēzeknē. Bibliotēkas teltī valdīja rosība – tika stāstīts par ukraiņu bērnu grāmatām mūsu bibliotēkās, skaļi lasījām grāmatas, no papīra locījām miera dzērvītes, muzikālajā alfabētā atskaņojām vārdus, mācījām un mācījāmies valodas un popularizējām bibliotēkas pakalpojumus.

Dalība ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Dalība ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Dalība ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Dalība ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Dalība ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Dalība ģimenēm veltītā pasākumā Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Ukrainas Neatkarības dienai veltītais pasākums “Kopīgi Latvijā” Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva
Ukrainas Neatkarības dienai veltītais pasākums “Kopīgi Latvijā” Rēzeknē. Foto no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas arhīva

Vienmēr esam priecīgi redzēt atsaucību un aktīvu iesaisti bibliotēku piedāvātajās norisēs. Esam priecīgi redzēt arī sava darba augļus – raisīto interesi par literatūras pasauli, jaunus lasītājus bibliotēkās, labās atsauksmes un arī lasītāju panākumus konkursos. Ir svarīgi veidot pozitīvu attieksmi pret lasīšanu un stiprināt lasīšanas kultūru, jo tas motivēs lasītājus atgriezties bibliotēkā, kā arī rast un vairot lasītprieku.

Aicinām lasīt un pieteikties:
Rubrika “Ko dara bibliotekārs?” aicina bibliotekārus pieteikties jaunajai sezonai
#kodarabibliotekārs: Māriņkalna bibliotēka – vieta, kur piedzīvojumi un kopiena satiekas
#kodarabibliotekārs: Ogrē dzimst lasīprieks
#kodarabibliotekārs: Jēkabpils novada Salas bibliotēka

Rāmīšu ilustrācija: Laura Lukeviča

Rakstu sagatavoja:
Ilona Girucka
Rēzeknes Centrālās bibliotēkas
vecākā bibliogrāfe