Izdevuma mērķis ir sekmēt mūsdienīgu publisko bibliotēku krājuma veidošanu, sniegt ieskatu valstī notiekošajos literārajos procesos, ieteikt kvalitatīvu literatūru, veicināt bibliotekāru, lasītāju un citu iedzīvotāju interesi par Latvijā publicēto oriģinālliteratūru, tulkotajiem literārajiem darbiem un nozaru literatūru, kā arī sniegt atbalstu bibliotekāriem literatūras ieteikšanā un izvēlē saviem lasītājiem.

Izdevuma mērķauditorija – bibliotekāri, literāti, pedagogi, kultūras un izglītības nozaru speciālisti, citi interesenti.

“Literatūras ceļvedis” turpina augt un pilnveidoties atbilstoši laikam. Kopš 2020. gada izlases veidā notiek apskatu ieskaņošana audio formātā, ieraksti pieejami LNB Soundcloud un Spotify kanālos. Kopš 2023. gada izdevums ieguvis mūsdienīgu tīmekļvietnes formātu un lasāms www.literaturascelvedis.lv, kā arī – darbību uzsācis izdevuma Instagram konts.

Grāmatu tapšanas procesa tuvākai iepazīšanai 2023. gada rudenī aizsākta interviju sērija “Literatūras ceļvedis jautā” ar apskatīto grāmatu autoriem, tulkotājiem, redaktoriem un ilustratoriem. Kopš 2024. gada rudens reizi mēnesī tiks sagatavots grāmatniecības nozares ziņu apkopojums. Kopš 2024. septembra tīmekļvietnē www.literaturascelvedis.lv publikācijas parādās regulāri, aicinot lasītājus veidot paradumu ielūkoties izdevumā arvien biežāk, un tikai mēneša beigās apskati un intervijas tiks apkopoti numurā.

Izdevums ik mēnesi sasniedz vairāk nekā 1000 lasītājus un pulcē arvien jaunus rakstītājus, tā apliecinot  lasītpatiku nozares kolēģu vidū un veicinot sarunas par grāmatām. “Literatūras ceļvedis” līdzdarbojas sabiedrības iesaistes kustībā “Restarts lasīšanai”, kuru 2024. gada sākumā uzsāka Latvijas Nacionālā bibliotēka ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu un sadarbībā ar partneriem.

Izdevuma idejas autori un satura veidotāji ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra speciālisti, tas top sadarbībā ar citu LNB departamentu lasītavu nozaru ekspertiem, citiem Latvijas bibliotēku speciālistiem un literatūras procesu pārzinātājiem, LU HZF mācībspēkiem, studentiem un grāmatu blogeriem.

“Literatūras ceļveža” 2024. gada 5. numuru lasiet te.

Ilustrācijas autore: Laura Lukeviča @lauracmyk

Informāciju sagatavoja:
Anna Iltnere
Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Bibliotēku attīstības centra
Tīmekļa resursu redaktore
anna.iltnere@lnb.lv