2024. gadā tiek atzīmēti 500 gadi kopš pirmās publiskās bibliotēkas Latvijā un izcelta bibliotēka un lasīšana, kuru aizsākums ir grāmata. Grāmata ietver lasīšanu, mācīšanos, domāšanu un zināšanu nodošanu no paaudzes paaudzei.

Lai izzinātu lasīšanas tradīcijas liepājnieku ģimenēs, bibliotēka aicina iesaistīties jauniešus no Liepājas skolām.

Mērķis ir veicināt skolēnu zināšanas par lasīšanas kultūru Latvijā un Liepājā, par mums kā tradicionāli lasošu sabiedrību, kam patīk lasīt un grāmatām kā būtisku simbolu ģimenei, dzimtai, kopienai un Latvijas sabiedrībai.

No šīgada septembra līdz novembrim jaunieši tiek aicināti uzrunāt radiniekus (vecākus, vecvecākus un citus radiniekus), kuri saglabājuši ģimenei un dzimtai nozīmīgas grāmatas vai citas rakstiskas liecības un var pastāstīt par to izcelsmi, vēstures gaitu un vērtību no paaudzes paaudzē.

Jauniešu uzdevums ir pierakstīt atmiņu stāstu, kā radinieki atceras notikumus, kas saistīti ar ģimenē rūpīgi saglabāto izdevumu un tajā atstāto vēstījumu nākamajām paaudzēm. Stāstu vēlams papildināt ar fotogrāfijām un citām liecībām, kas to padara aizraujošu un palīdz restaurēt vēsturi, rosina atmiņas par darītiem darbiem, vietām un atgadījumiem.

Lai veicinātu skolēnu izpratni par veicamo uzdevumu, LCZB 2024. gada 17. septembrī plkst. 14.00 organizēs semināru par grāmatniecības un lasīšanas tradīciju pētīšanu un izmantojamiem resursiem. Lektore Anita Helviga, Dr. philol., RTU Liepājas akadēmijas asociētā profesore.

Pasākumus īstenos Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka sadarbībā ar Liepājas Izglītības pārvaldi. Projekts tiek organizēts Latvijas Nacionālās bibliotēkas notikumu cikla “Latviešu grāmatai 500” ietvaros, to atbalsta Latvijas Nacionālā bibliotēka un Kultūras ministrija.

Informāciju sagatavoja:
Anita Zūna
Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas
Kultūras metodiķe