Dagnija Baltiņa ir starptautiski atzīta kultūras mantojuma eksperte ar ilggadēju pieredzi UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā no 2008. līdz 2016. gadam. No 2009. līdz 2011. gadam pārstāvējusi Latviju UNESCO Izpildpadomē, esot tās viceprezidente, UNESCO normatīvo instrumentu un kultūras mantojuma politikas eksperte, īpaši Pasaules mantojuma saglabāšanas un aizsardzības, un dokumentārā mantojuma jautājumos. Profesionālās intereses fokusētas uz bibliotēku lomu sabiedrības plānošanā, labklājībā un attīstībā.

Dagnija Baltiņa absolvējusi Hārvarda Universitāti, iegūstot maģistra grādu sabiedrības vadībā un Brandenburgas Tehnisko universitāti, iegūstot maģistra grādu pasaules mantojuma studijās un stažējoties arī Dīkinas universitātē Austrālijā. Šobrīd doktores grāda pretendente vēstures zinātnē Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē (iepriekš – Vēstures un filozofijas fakultāte).

LNB Speciālo krājumu departamentu vadījusi no 2018. gada, attīstot LNB zinātniski pētniecisko darbību un speciālo krājumu sakārtošanu un pārvaldību. Dagnijas Baltiņas vadībā izstrādāta bibliotēkas pētniecības stratēģija, kas izceļ pētniecības un interpretācijas vietu un nozīmi bibliotēkas darbā, vadīti lielākie pētniecības projekti un granti, par kuriem iegūts augsts gan nacionāla līmeņa, gan starptautisks novērtējums. Nodrošināta krājuma saglabāšanas veicināšana, uzsākta riska gatavības un ārkārtas rīcības plānu izstrāde, pilnveidotas prasības speciālo krājumu drošībai, eksponēšanai un izsniegšanai. Arī starptautiski nodrošināta pārstāvniecība UNESCO, CERL, LIBER, Europeana, sadarbība ar citām pasaules bibliotēkām, vadīts LNB notikumu cikls “Latviešu grāmatai 500”.

Dagnija Baltiņa. Publicitātes attēls

LNB direktore uzsver: “Nacionālā bibliotēka Latvijā ir apliecinājums un pierādījums tam, ka Latvijas izaugsme, drošība un izcilība sakņojas lasošā, grāmatas un zināšanas novērtējošā un sarunāties, izzināt alkstošā sabiedrībā. Šie un citi Nacionālās bibliotēkas atbildībā esošie jautājumi ir nepārejoši un mūsu uzdevums būs tos konsekventi uzturēt aktuālus gan domājot par Latvijas attīstību, gan demokrātijas stiprināšanu, gan mūsu bagātā mantojuma saglabāšanu. Es ticu, ka tuvākajā desmitgadē LNB, strādājot kopā ar visām Latvijas bibliotēkām, valsts institūcijām un privāto sektoru, padarīs bibliotēku par ikviena Latvijas iedzīvotāja un institūcijas paradumu, balstu un vērtību.”

Informāciju apkopoja:
Agija Ābiķe
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
agija.abike@lnb.lv