Ar projekta organizatoriem “Europsky dialog” (tulkojumā – “Eiropas dialogs”) biju pazīstams jau iepriekš, jo šī organizācija bija vieni no partneriem 2022. gada pavasarī notikušajām jauniešu medijpratības mācībām, no kurām viens seminārs tika sarīkots arī LNB 8. stāva lasītavā. Šoreiz mācības rīkoja paši “Europsky dialog”, un tās bija paredzētas medijpratības veicināšanā iesaistītajiem profesionāļiem, kuri strādā ar jauniešiem. Mācības iekļāva jautājumus par mākslīgā intelekta izmantošanu jauniešu medijpratības veicināšanā, digitālo drošību, digitālo labbūtību, digitālo “pēdas nospiedumu”, sniedza padomus efektīvu tiešsaistes pasākumu rīkošanā, kā arī ļāva apgūt jaunus rīkus. Tāpat tā bija iespēja tīkloties ar citiem medijpratības darbā iesaistītajiem jaunajiem profesionāļiem un aktīvistiem Eiropas līmenī. Projektā tika pārstāvētas kopskaitā astoņas valstis: Slovākija, Čehija, Ziemeļmaķedonija, Armēnija, Grieķija, Itālija, Latvija un Polija. Kā īpašus ieguvumus, piekrītot uzaicinājumam piedalīties šajā projektā, saredzēju tieši mākslīgā intelekta jautājumu, kā arī jaunas prasmes digitālo pasākumu rīkošanā. Jāsaka, ka gaidas attaisnojās ar uzviju.

Intensīvās sešu dienu mācībās apgūta virkne ar medijpratības veicināšanu un jaunatnes darbu saistītu jautājumu. Mācības tika organizētas nedēļas garumā pa četrām pusotru stundu garām nodarbībām dienā. Nodarbības notika dažādos formātos – gan kā lekcijas, gan kā radošās darbnīcas vai arī abu pieeju savienojumā.

Ikvienu nodarbību ievadīja kāds radošs “ledlauzis” – aktivitāte, kas projekta sākumā palīdzēja grupai labāk iepazīties, bet turpmākajās dienās uzlādēja, deva jaunu stimulu darboties un veicināt radošumu. Tika apgūti vairāki jauni ledlauži, piemēram, kustību sasaiste ar kādu iedomātu stāstu, kā arī atgādināts par agrāk izmēģinātiem, bet aizmirstiem paņēmieniem, piemēram, dažādu jautru ainu veidošanu kopā ar blakus stāvošajiem. Arī padziļinātas saliedēšanās aktivitātes projekta pirmajā dienā bija ne mazāk aizraujošas.

Foto: Emīls Rotgalvis
Foto: Emīls Rotgalvis
Foto: Emīls Rotgalvis
Foto: Emīls Rotgalvis

Tomēr projektā pavadītā laika lielāko daļu piepildīja nopietna, lai arī radoša darbošanās. Ņemot vērā pārstāvēto organizāciju daudzumu šajā mācību projektā, medijpratības jautājumi lekcijās tika skatīti no pamatiem. Nodarbībās daudz atkārtoti jau zināmi un pētīti jautājumi, taču praktiskā darbošanās grupās lika par tiem domāt arī plašākā kontekstā. Tā, piemēram, grupās modelēti tiešsaistes riski atsevišķām vecumposmu grupām un veidi, kā tos novērst, kopīgi veidoti klikšķēsmas (angliski – clickbait) virsraksti, kā arī organizēta ģeolocēšanas meistarklase, kurā noteiktas tiešsaistē atrastu attēlu uzņemšanas vietas gan izmantojot atgriezenisko attēlu meklēšanu, gan attēlu metadatus. Ģeolocēšana šobrīd ir ļoti populāra žurnālistikas metode, sekojot notikumiem Ukrainā.

Kā jau minēju, mākslīgais intelekts (MI) bija viens no galvenajiem mācību fokusiem un tā iespējas izzinātas īpaši padziļināti. Visvērtīgākā bija praktiska nodarbība, kurā pusotras stundas laikā apgūts plašs mākslīgā intelekta satura ģenerēšanas process – attēlu veidošana, balss sintezēšana no ieraksta un vizuālā un audiālā savienojums, liekot attēlam “runāt”. No šī aspekta MI iepazīts kā radošuma veicināšanas rīks. Vienlaikus daudz runāts arī par MI draudiem un riskiem, tā izmantojumu mūsdienu žurnālistikā un darbā ar jaunatni, veikts dažādu praktiski noderīgu rīku apskats.

Runājot par darbu ar jaunatni, nav iespējams nerunāt arī par mentālo veselību, tāpēc atsevišķas nodarbības tika veltītas tieši šim jautājumam. Kopā ar Trnavā praktizējošiem jaunatnes speciālistiem kopīgi pētīts, kā rast mieru ikdienas stresā, kā atrast savu drošo patvērumu (angliski – safe space) un kā emocijas ietekmē informācijas uztveri dialogā. Cita nodarbība veltīta mediju ētikai jeb “netiķetei” (etiķetei tiešsaistes vidē), kurā organizēts grupu darbs, komandās radot idejas jaunām nodarbībām jauniešiem par cieņpilnu sociālo tīklu platformu izmantošanu.

Foto: Emīls Rotgalvis
Foto: Emīls Rotgalvis
Foto: “Europsky Dialog”. Projekta dalībnieku kopbilde
Foto: “Europsky Dialog”. Projekta dalībnieku kopbilde

Noslēdzošā programmas lekcija bija veltīta audiovizuālā satura radīšanai, tādējādi ievadot mācību noslēguma darbu. Šajā nodarbībā sīkāk apskatīta filmu teorija par efektīvu stāstniecību video formātā, radošām un mākslinieciskām pieejām, kuras ikdienā varam novērot kino, kā arī vizuāla satura interpretācijām kā medijpratības sastāvdaļu. Lekcija ievadīja noslēguma darbu, kas bija uzdevums grupās izveidot īsu sociālajiem tīkliem paredzētu klipu par kādu no mācību laikā apskatītajām tēmām.

Atsevišķi jāizceļ arī mācību brauciens uz Trnavas mediju universitāti, kas iekļāva arī ekskursiju. Universitāte dibināta 1997. gadā un ir viena no jaunākajām augstākās izglītības institūcijām Slovākijā. 2023. gada beigās ar ES finansējuma palīdzību universitātes ēka atjaunota, radītas jaunas klašu un mācību telpas. Universitātē darbojas studentu televīzija, kā arī radiostacija. Radio tiek raidīts visā Trnavas pilsētā un sniedz jauniešiem praktisku darba pieredzi ēterā. Kā apgalvo universitātes personāls, pieredze radio jauniešus sagatavot īstam mediju darbam, daudzi vadošo Slovākijas radiostaciju ziņu moderatori un ētera darboņi savas gaitas sākuši Trnavā. Universitātē tiek pētīta arī reklāmu pratība un reklāmu ietekme uz auditoriju no psiholoģiskā aspekta. Tāpat augstskolā darbojas sava e-sporta komanda, kas profesionāli spēlē sacensībās balstītas datorspēles (“Valorant”, “CS:Go”, “Rocket League” un citas).

Kopumā brauciens un tajā ietvertās mācības deva daudz. Gūti jauni iespaidi par to, kas jaunatnes darbā ir aktuāls šodien – turklāt vēl plašākā vērienā, nekā tikai medijpratības jomā. Iepazīti cilvēki no līdz šim medijpratības lauciņā neiepazītām valstīm, kā arī nostiprinātas jau esošās saites – galvenokārt ar Slovākijas kolēģiem, kā arī Latvijas organizāciju “Medijpratējs”, kas koordinēja Latvijas pārstāvju dalību projektā. Kā arī kopumā jāsaka jau daudzreiz līdzīgu projektu atskatos atkārtotais – šāda veida norises uzlādē, iedvesmo un ne vien atgādina, kāpēc ir vērts strādāt ar tiem jautājumiem, ar kuriem strādājām, bet arī paver jaunus, līdz šim neizpētītus veidus, kā veidot medijpratības aktivitātes Latvijas bibliotēkām un to lasītājiem.

Ilustrācijas autore: Laura Lukeviča @lauracmyk

 

Rakstu sagatavoja:
Emīls Rotgalvis
Medijpratības nozares eksperts
Bibliotēku attīstības centrs
Latvijas Nacionālā bibliotēka
emils.rotgalvis@lnb.lv