Pastāsti par savu darbu LNB Bibliotēku attīstības centrā!

LNB BAC es strādāju ar Latvijas bibliotēku statistiku. Cipari, skaitļi un procenti ir mana ikdiena. Manā atbildībā ir, lai bibliotēku statistika būtu pieejama, apkopota, lai tā atbilstu prasībām, nozares tendencēm un vajadzībām. Manā pārziņā ir bibliotēku statistikas datu uzskaites un bibliotēku oficiālās statistikas jautājumi, kā arī metodisko materiālu un vadlīniju izstrāde bibliotēku statistikas jomā. Es sniedzu bibliotekāriem konsultācijas un atbalstu jautājumos, kas saistīti ar statistikas datu, snieguma rādītāju analīzi un bibliotēku ietekmes mērīšanas iespējām. Sekoju līdzi aktuāliem starptautiskiem standartiem, lai nodrošinātu, ka bibliotēku darbs atbilst labākajai praksei un kopējām tendencēm pasaulē. Datu analīze, statistikas pieprasījumu, dažādos griezumos un dažādām vajadzībām (gan vietējām, gan starptautiskām), izpildes nodrošināšana – ir mans darbiņš.

Kāds ir bijis tavs ceļš līdz darbam LNB?

Jau kopš studiju laikiem LNB ir bijusi manā redzeslokā. Apmeklējām to gan kā studenti, gan devāmies uz lekcijām pie Andra Vilka. Vēl kā studenti LNB sāka strādāt arī mani kursa biedri. Kopš uzsāku studijas un darba gaitas bibliotēku jomā, LNB ir bijusi vienmēr klātesoša, lai gan pati te sāku strādāt tikai 2018. gada novembrī – pēc nelielas pauzes bibliotēku jomā. Līdz ar to darbs LNB reizē bija atgriešanās nozarē un arī kaut kur dziļi sevī pieļautā iespēja reiz strādāt jaunajā “Gaismas pils” ēkā.

Atklāj kaut ko par sevi! Hobiji, intereses, aizraušanās?

Man ļoti patīk sports – gan aktīvi darbojoties, gan fanojot klātienē vai dīvānā, vērojot zilajā ekrānā. Šogad dzīvoju līdzi Eiropas čempionātam futbolā, un vasaras “ķirsītis uz tortes”, protams, bija Olimpiskās spēles.

Mana mūža mīlestība ir un paliek volejbols, bet šobrīd mani var sastapt trenažieru zālē. Ikdienā tiek sasniegti mazi personīgie mērķīši, kas tuvina kam lielākam. Bet tāds ievērojamāks sasniegums, ko varu ierakstīt savā sporta biogrāfijā, ir Latvijas pārstāvēšana sieviešu komandā Eiropas čempionātā petankā (petanque) Turcijā 2014. gadā.

Vēl man patīk braukt ar riteni, spēlēt galda spēles, mīlu jūru, ceļošanu, nodarboties ar brikolāžu – no vecām lietām veidot ko jaunu (īpaši attiecībā uz apģērbu) – un, protams, lasīt grāmatas. Vēl man patīk vienkārši būt mājās kopā ar savējiem, un es ļoti izbaudu kafiju.

LNB “Gaismas pils” ēkai šogad aprit 10 gadi. Kādas ir Tavas pirmās atmiņas par to?

Pirmās atmiņas ir par gaisā virmojošo ideju un runām par jauno ēku, kad vēl studēju un jau darbojos nozarē. Vēlāk ēka manā redzeslokā nonāca jau vairāk, pateicoties ģimenei un radiem. Un tieši ar Ainas Nagobads-Ābols (1920–2021) iesaisti, atbalstu un ieguldījumu ēkas tapšanā, ar viņas stāstiem un sarunām par notikumiem un laiku. Tad sākās celtniecības process, un 2012. gadā klajā nāca režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma “Pēdējā tempļa hronikas”, kas atspoguļo “Gaismas pils” celtniecību no būvbedres līdz skaidri iezīmētam ēkas siluetam.

Kaut kā ļoti labi prātā palikusi tā vasara, kad Dāvis ar Andreju Rudzātu (filmas operatoru) eksperimentēja un domāja, kā labāk parādīt, nofilmēt kadru, kā LNB vecās ēkas applūdušajā pagrabā slīkst grāmatas.

Tad sekoja ekskursija ar ģimeni uz jaunatvērto “Gaismas pili”, kurā mans mazais bērnudārznieks izdomāja mazliet nozust pūlī, kas, protams, radīja satraukumu, bet viss beidzās labi 😊

Šķiet, ka esam viena otru pieņēmušas – es un ēka. Man patīk šeit būt. Bet, kā jau labi zinām, ēkas dvēsele ir cilvēki, kas tajā strādā. Celtne pati par sevi ir vien konstrukcija. Vērtību, mērķi, dzīvību tai piešķiram mēs, kas esam daļa no visām emocijām, stāstiem un atmiņām – tagad arī manējām – par “Gaismas pili”.

Kādos gadījumos vērsties tieši pie tevis?

Jautājumi par bibliotēku statistiku, snieguma rādītājiem un ietekmes mērīšanu, kā arī Kultūras datu portāls – ir tie, par kuriem var vērsties pie manis, un mēs tos kopīgi izrunāsim un atradīsim labāko iespējamo risinājumu. Rakstiet diana.rudzite@lnb.lv!

Novēlējums bibliotekāriem!

Savā vēlējumā ieturēšu stilu un sākšu ar skaitļiem. 😊 Čārlzs R. Svindols (Charles R. Swindoll) ir teicis, ka mūsu dzīvi veido 10% tas, kas ar mums notiek, un 90 % no tā, kā mēs reaģējam uz šiem notikumiem. Novēlu atrast līdzsvaru un sasniegt vai tiekties uz saviem ideālajiem 100%. Un brīžos, kad šķiet, ka uz pleciem sagūlies par daudz nepanesama smaguma – metiet to nost, mainot savu skatu punktu, leņķi, attieksmi – pat, ja tas nozīmē nostāties uz rokām, lai nokristu viss liekais vai šķietami nepanesamais. Izbaudiet mazās lietas, kas veido lielo kopumu.

Lasiet arī:
#EsEsmuBAC: tīmekļa resursu redaktore Anna Iltnere
#EsEsmuBAC: medijpratības nozares eksperts Emīls Rotgalvis
#EsEsmuBAC: bibliotēku nozares speciāliste Anda Saldovere
#EsEsmuBAC: nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem Madara Vīlipa
#EsEsmuBAC: Bibliotēku attīstības centra vadītāja Evija Vjatere
#EsEsmuBAC: nozares informācijas eksperte Elita Vīksna

Interviju sagatavoja:
Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Attīstības departamenta
Bibliotēku attīstības centrs