Bibliotēkas nosaukums
Bauskas Centrālā bibliotēka, Bauskas bērnu bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Mazulis bibliotēkā”

Mērķauditorija
Pirmsskolas vecuma bērni un viņu ģimenes

Aktivitātes mērķis
Ar regulāru, atbilstošu un interesantu nodarbību piedāvājumu, attīstīt ieradumu apmeklēt bibliotēku.

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Radīt interesi vecākos par mazulim piemērotu pasākumu;
  2. Radīt priecīgu, brīvu un interesi raisošu atmosfēru mazuļos;
  3. Pasākuma laikā sekmēt grāmatu izsniegšanu lasīšanai mājās.

Aktivitātes gaita
Vienmēr cenšamies iekļaut grāmatas par kādu tēmu lasījumu, vienlaikus digitālajā lielizmēra planšetē rādām grāmatas ilustrācijas; radošu darbiņu par šo pašu tēmu, kur radām kaut ko, ko mazulis paņem sev līdzi mājās (tādējādi viņam pēc laiciņa ieraugot šo lietiņu, vajadzētu rasties pozitīvām asociācijām ar bibliotēku, šeit jauki pavadīto laiku); kustību rotaļu vai aktivitāti tematiski saistītu ar nodarbības galveno tēmu; brīvo laiku bibliotēkas mazo lasītāju daļā, kad brīvi var izpētīt grāmatu plauktus, kastes utt. Uzmanīgi sekojam līdzi mazuļu noskaņojumam, spējai noturēt uzmanību, lai operatīvi spējam noreaģēt un pārslēgties uz kādu citu aktivitāti, ja šāda nepieciešamība radusies.

Sasniedzamais rezultāts
Ceram uz pastāvīgiem lasītājiem, kas kopā ar bibliotēku izaugs par foršiem, gudriem un labiem cilvēkiem!

 

Bibliotēkas nosaukums
Pļaviņu bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Māmiņu un mazulīšu rīti”

Mērķauditorija
Mammas ar mazuļiem, kuri vēl neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi

Aktivitātes mērķis
Iepazīstināt bērnus ar bibliotēkas vidi, vecumposmam atbilstošām grāmatām un sniegt iespēju mammām izzināt konkrētajā laika posmā aktuālās problēmas, socializēties.

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Veidot nepieciešamos priekšnoteikumus agrīnai lasītprasmes attīstībai;
  2. Iepazīstināt bērnus ar bibliotēku;
  3. Izzināt, diskutēt par mazuļu vecākiem aktuālām tēmām.

Aktivitātes gaita
Tikšanās tiek plānotas tā, lai gaisotne veidojas patīkama un nepiespiesta. Parasti sākumā tiek izrunāta noteikta tēma, piem., interešu izglītības iespējas tuvākajā apkaimē. Turpinājumā pasākuma apmeklētāji pavada laiku bibliotēkā – pēta, lasa grāmatas, sarunājas, dalās pieredzē.

Sasniedzamais rezultāts
Pasākuma apmeklētāji lasa (bibliotēkā vai mājās), ir guvuši pozitīvu iespaidu par bibliotēku, kā vietu, kur uzzināt, ko jaunu, un satikt interesantus cilvēkus.

 

Bibliotēkas nosaukums
Baložu pilsētas bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Ķiparu rīti”

Mērķauditorija
Pirmsskolas vecuma bērni un vecāki

Aktivitātes mērķis
Pulcēt mazuļus ar vecākiem. Ikmēneša nodarbībā mazuļi iemācās draudzēties, dalīties ar rotaļlietām, cenšas klausīties, iesaistās praktiskos darbiņos atbilstoši savām spējām.

Aktivitātes uzdevumi
Lasīšana, praktiska darbošanās, rotaļāšanās atbilstoši vecumam

Aktivitātes gaita
Grāmatas lasījums par konkrētu tēmu atbilstoši mēneša tēmai (piemēram, Ziemassvētki, Lieldienas, rudens veltes, taureņi, krāsas utt). Praktiskais darbiņš atbilstoši tēmai, izmantojot dažādus materiālus sīkās motorikas attīstībai (plastilīns, dabas materiāli, papīrs, uzlīmes). Piemēram, sagatavoti kartona ezīši, kam bērni uz muguras līmē rudens krāsainās lapas. Bizmārītēm līmē punktiņus utt. Skandējamie pantiņi un dziesmiņas. Aktīva darbošanās – improvizētas stafetes, olu meklēšana, lēkāšana “pa peļķēm”, rāceņa raušana utt!

Sasniedzamais rezultāts
Bērniem un vecākiem rodas iespaids par bibliotēku kā atvērtu vidi, iespēja komunicēt gan bērniem, gan vecākiem. Mazuļi atrodas grāmatu vidē, pēta cietās grāmatas, kas rosina mīlestību pret grāmatām un lasīšanu arī vēlāk. Vecāki ir informēti par agrīnās lasīšanas nozīmi.

 

Bibliotēkas nosaukums
Ventspils bibliotēka, Pārventas bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Bēbotēka – bēbīšu bibliotēka”

Mērķauditorija
Vecākiem ar mazuļiem vecumā no 10 mēnešiem līdz 1,5 gadam

Aktivitātes mērķis
Veicināt informācijas izplatību par lasīšanas nepieciešamību, lasītprasmes veicināšanu no agrīna vecuma. Iespējams vecākiem un mazuļiem apmēram vienādos vecumos tikties un komunicēt. Sniegt informāciju vecākiem par bibliotēkā pieejamo literatūru gan izglītojošu vecākiem, gan mazuļiem. Par noderīgiem izdevumiem bērna attīstības veicināšanai. Un sarunas par un ap lasīšanu un to svarīgumu mūsdienu pasaulē. Dažreiz vecākiem šī ir vienīgā reize, kad izgājuši ārpus mājām un tādējādi viņiem ir apmierināta vajadzība pēc komunikācijas ar citiem. Ir vecāki, kuri ir nesen pārvākušies uz jaunu pilsētu un šeit ikdienā nav draugu, ar kuriem komunicēt vai iziet pastaigā. Citiem vecākiem bērniņš pieteicies vēlāk un arī izveidojas situāciju, kad vecāki var justies vieni savā situācijā. Šādas tikšanās  ir ļoti noderīgas un palīdzošas.

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Veidot diskusiju starp vecākiem galvenokārt par lasītprasmi un lasītprieka veidošanos, taču ietveram arī daudz citu tēmu saistībā ar mazuļu attīstību un arī vecāku emocionālo labbūtību;
  2. Dot iespēju mazuļiem satikt un komunicēt ar sava vecuma bērniem;
  3. Veicināt mazuļu komunikāciju prasmes, pamainot vidi ārpus mājām;
  4. Informēt vecākus par lasītprasmes ieradumu veicināšanu no mazotnes;
  5. Piedāvāt mazuļiem attīstošas nodarbes (lietu pārbēršana no viena trauka citā, bumbiņu mešana cauri kartona caurulītei, papīra plēšana un līmēšana, u.c. attīstošas nodarbes mazuļiem).

Aktivitātes gaita
Bibliotekārs ir kā vidutājs vecāku diskusijās un mijiedarbībā ar citiem mazuļiem. Bibliotēkārs ir sagatavojis nodarbi mazuļiem, kas viņiem varētu interesēt. Parasti saistībā ar attīstību, sīko motoriku, utml. Diskusijās ar vecākiem tiek sagatavota tēma un tad šī nodarbība notiek harmoniski un dabiski. Piemēram, ir bijušas tēmas par sīko motoriku, mazuļu miegu, labbūtība vecākošanā, bērna valodas attīstība pēc gada vecuma u.c.

Sasniedzamais rezultāts
Vecāki ir informēti par lasītprasmes veidošanos, var izdarīt attiecīgos secinājumus un rīkoties. Vecāki ir pavadījuši laiku ar citiem vecākiem, kas ir ļoti būtiski, kad audzini mazuli. Vecāki saņem atbalstu un ir uzklausīti.

 

Bibliotēkas nosaukums
Auces pilsētas bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Mazulīšu rīts bibliotēkā”

Mērķauditorija
2–4 gadus veci bērni un viņu māmiņas

Aktivitātes mērķis
Iepazīstināt bērnu ar bibliotēku

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Iepazīstināt mazuļu vecākus ar bibliotēkā pieejamām, mazuļu vecumam piemērotām grāmatām;
  2. Radīt vietu, kur jaunajiem vecākiem iespēja tikties un sarunāties;
  3. Dot iespēju PII neapmeklējošiem mazuļiem komunicēt un draudzēties ar sava vecuma bērniem.

Aktivitātes gaita
Iepazīšanās ar bibliotēkas un grāmatu plauktu iekārtojumu. Īss mazuļiem adresētu grāmatu apskats. Atkarībā no bērnu vecuma, lasām priekšā pasaciņu vai vienkāŗši šķirstām un pārrunājam biezlapu grāmatiņu saturu. Laiks māmiņu sarunām un bērnu kopējām rotaļām. Multenīte uz lielā ekrāna. Atvadīšanās un jaunu lietotāju reģistrēšana, ja tādi pasākuma gaitā radušies.

Sasniedzamais rezultāts
Bibliotēkas piedāvājums ir popularizēts sabiedrībā.

 

Bibliotēkas nosaukums
Smiltenes novada bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Bērnu rīts”

Mērķauditorija
Vecāki ar bērniem līdz 3 gadu vecumam

Aktivitātes mērķis
Bērnu socializēšanās, attīstība, kvalitatīva laika pavadīšana kopā

Aktivitātes uzdevumi
Skaitāmpantiņi, kustību pantiņi, rotaļāšanās

Aktivitātes gaita
Šajās nodarbībās brīvā un jaukā atmosfērā tiek dziedātas dziesmiņas un izspēlēti kustību pantiņi kopā ar bērniem. Tāpat bērniem ir iespēja rotaļāties ar attīstošajām rotaļlietām gan vieniem pašiem, gan kopā ar vienaudžiem. Savukārt vecākiem šī ir iespēja satikties, sarunāties, sniegt atbalstu, darboties un kvalitatīvi pavadīt laiku kopā ar savu bērnu.

Sasniedzamais rezultāts
Kvalitatīvi pavadīts laiks kopā, socializēšanās

 

Bibliotēkas nosaukums
Latgales Centrālās bibliotēkas filiāle Bērnu bibliotēka “Zīlīte”

Aktivitātes nosaukums
Bērnu un vecāku ceturtdienu rīti bibliotēkā

Mērķauditorija
Bērni, kas neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes

Aktivitātes mērķis
Apgūt jaunas iemaņas, kā arī pilnveidot socializēšanās prasmes

Aktivitātes uzdevumi
Papīra leļļu teātra izrāde “Ieklausies grāmatas stāstā!”. Demonstrējot sagatavotu papīra leļļu teātra izrādi pēc daiļliteratūras grāmatas motīviem, rosināt pievērsties grāmatu pētīšanai (lasīšanai kopā ar vecākiem) un iepazīt citus radošus procesus – teātri un ilustrēšanu.

Aktivitātes gaita
Sasveicināšanās, iepazīstināšana ar grāmatu “Kukulītis”. Vecāki kopā ar bērniem sēž uz paklāja un spilventiņiem, pretī ir improvizēta teātra skatuve ar rāmīti. Pēc grāmatas motīviem iestudētas papīra leļļu teātra izrādes noskatīšanās. Varoņu lomās iejūtas bibliotekāri, kuri rāda un stāsta, kas notiek, maina balsis, darbojas, fokusē bērnu uzmanību uz notiekošo. Jau iepriekš ir sagatavotas papīra lelles, ar kurām pēc izrādes bērni paspēlējas, patausta, samīļo, padarbojas gan vienatnē, gan kopā ar citiem bērniem, fotografējas. Turpinājumā “Grāmatu virpulis”: bibliotekāre rāda un stāsta par citām bibliotēkā pieejamajām grāmatām – skanošām, pīkstošām, 3D grāmatām u.c.

Sasniedzamais rezultāts
Tiek attīstīta uzmanība, koncentrēšanās, sīkā motorika (darbojoties ar papīra lellēm un pētot citas grāmatas ar detaļām). Bērni mācās socializēties, komunicēt savā starpā.

 

Bibliotēkas nosaukums
Jaunalūksnes bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Mazuļu rīts”

Mērķauditorija
Mammas un tēti ar mazulīšiem līdz 2 gadu vecumam

Aktivitātes mērķis
Rast vietu, kur mammai pavadīt laiku ar bērniņu, lai nav jāatrodas tikai mājās, kā arī satikt citas mammas, būt sabiedrībā. Piedāvāt attīstošas rotaļlietas, aktivitātes, pirkstiņspēles. Un veicināt iepazīt grāmatu pasauli pašus mazākos. Izglītot, informēt vecākus par priekšā lasīšanas nozīmīgumu.

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Iepazīt bibliotēku, tās piedāvātos pakalpojumus, veicināt interesi par lasīšanu gan vecākos, gan bērnos;
  2. Papildināt bibliotēkas pakalpojumu piedāvājumu, lai bibliotēka būtu interesanta visām vecuma grupām.

Aktivitātes gaita
Jaunalūksnes bibliotēkā mazuļu rīti notika katra mēneša pirmajā ceturtdienā. Katrs “Mazuļu rīts” notika mazliet citā tematikā, bet vienojošais bija satikšanās, iepazīšanās, katra mamma padalījās kas viņu dzīvēs ir noticis pa mēnesi, par ko gribētu parunāt vai uzzināt kādas mammas viedokli. Bērniņi rotaļājās ar rotaļlietām, pētīja grāmatas un mācījās komunicēt. Piemēram, kādā rītā lielākie bērniņi veidoja plastilīna aplikācijas, citā mācījāmies kādu pirkstiņrotaļu, katrā rītā lasījām skaļi kādu stāstu.

Sasniedzamais rezultāts
Mazuļu rīts nav tikai par mazulīšiem un lai izklaidētu viņus, bet tas ir daudz vairāk tieši par mammu. Esot ar bērniņu mājās, pienāk brīdis, kad katrai mammai gribas izrauties no ikdienas rutīnas, tad nu šī bija tā iespēja, nomainīt vidi, satikt citas mammas. Kā arī tiek veicināta lasītprasme, bērni iepazīst bibliotēku jau no mazotnes un ir topošie lasītāji.

 

Bibliotēkas nosaukums
Ropažu bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Mazuļu rīts kopā ar Martu un Melisu”

Mērķauditorija
Mazuļi vecumā līdz 2 gadiem, kopā ar kādu no vecākiem

Aktivitātes mērķis
Sniegt iespēju jaunajām māmiņām ar mazuļiem socializēties, satikties, iepazīt bibliotēku un grāmatas, kā piemērotu vidi kopīgām aktivitātēm, izglītībai un atpūtai.

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Nodrošināt aktivitātes, kas veicina mazuļu emocionālo, sociālo, fizisko un intelektuālo attīstību;
  2. Piedāvāt iespēju vecākiem un bērniem kopīgi piedalīties aktivitātēs, kas veicina kopīgo laika pavadīšanu, savstarpējo komunikāciju un mijiedarbību;
  3. Veicināt grāmatu iepazīšanu un lasīšanas paradumu veidošanos jau no agras bērnības.

Aktivitātes gaita
Mazuļu rīti bibliotēkā tiek organizēti vienu reizi mēnesī, kādas darba dienas rīta pusē. Mazuļi ar vecākiem ierodas bibliotēkā, tālāk dodas uz Bērnu istabu, kur ērti iekārtojoties uz paklāju, mazuļiem ir pieejamas dažādas sensorās rotaļlietas un grāmatas, lai bērni varētu brīvi eksperimentēt un izpētīt. Mazuļi un vecāki tiek aicināti piedalīties “radošajā” darbnīcā, kuras tēma katrā reizē ir cita, piemēram, mīļākā grāmatiņa vai kā pašam atliet mazuļa pēdiņu ģipsī u.tml. Šādas aktivitātes piedāvā iespēju vecākiem kopā ar bērniem radīt vai izzināt ko jaunu. Pēc tam mazuļi un vecāki brīvi pavada laiku kopā, spēlējoties un mijiedarbojoties ar citiem mazuļiem, ģimenēm. Bibliotēkā vecāku ērtībām ir pieejama arī tēja vai kafija, lai vecāki varētu brīvi justies un parunāties ar citiem vecākiem. Bibliotēkā vecāku ērtībām ir iekārtota arī vieta bērniņa pārtīšanai. Mazuļu rītu laikā, bibliotēkā netiek plānoti citi pasākumi, tas ir laiks mierīgai kopā būšanai.

Sasniedzamais rezultāts
Sniegta iespēju vietējiem iedzīvotājiem satikties, dalīties pieredzē un veidot kontaktus. Bērniem piedāvātas dažādas aktivitātes, kas veicina viņu emocionālo, sociālo un intelektuālo attīstību. Veicināta grāmatu iepazīšana un lasīšanas paradumu veidošanās gan bērniem, gan vecākiem, sniedzot vecākiem idejas par grāmatām, kas piemērotas mazuļiem. Mazuļu rīti bibliotēkā veicina kopienas sajūtu, jo tie ir atvērti visiem vecākiem un bērniem. Visbeidzot – nodrošināta bibliotēkas popularitātes palielināšanās, jo mazuļu rīti piesaista jaunus apmeklētājus bibliotēkai un palielina tās popularitāti kā sabiedriskās telpas, kurā ir pieejamas vērtīgas un izglītojošas aktivitātes visai ģimenei.

 

Bibliotēkas nosaukums
Limbažu Galvenā bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Māmiņu rīti”

Mērķauditorija
Limbažu pilsētas un novada jaunās māmiņas un bērni, kuri ir pirmsskolas vecuma

Aktivitātes mērķis
Sniegt iespēju jaunajām māmiņām “izrauties” no ierastās rutīnas, lai satiktos ar citām māmiņām, ļaut bērniem socializēties savā starpā un jauki pavadīt laiku bibliotēkā. Parādīt, ka bibliotēka ir jauka vieta, kur satikties un, kur labi var justies kā bērni, tā pieaugušie.

Aktivitātes uzdevumi:
Māmiņu rītos izvietojam bērniem draudzīgas, attīstošas rotaļlietas, ar kurām viņi var dzīvoties pasākuma laikā. Iespēju robežās cenšamies piesaistīt kādas tēmai atbilstošas pieaicinātās personas, kuras ir kompetentas runāt par bērnu attīstību

Aktivitātes gaita
Māmiņas ar bērniem katru ceturtdienu pulcējas uz “Māmiņu rītu” pie mums bibliotēkā. Katru reizi šim pasākumam tiek sagatavots kafijas galds – ar nelielām, arī bērniem draudzīgām uzkodām, tēju, kafiju. Pa visu telpu izvietotas mazuļiem draudzīgas un attīstošas rotaļlietas. Mazuļi savā starpā rotaļājas, savukārt māmiņas, savstarpēji runājoties dalās pieredzē par un ap bērnu audzināšanu un attīstību.

Sasniedzamais rezultāts
Bibliotēka tiek pasniegta kā draudzīga vide arī mazuļiem un viņu vecākiem. Bibliotēkai tiek piesaistīti jauni apmeklētāji un tā tiek pozicionēta, kā brīnišķīga vieta, kur satikties un labi justies kā lieliem, tā maziem.

 

Bibliotēkas nosaukums
Lēdurgas bibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Mazulis bibliotēkā”

Mērķauditorija
8–10 mēnešus līdz 2 gadus veci mazuļi un viņu vecāki

Aktivitātes mērķis
Iespēja mazuļiem komunicēt savā starpā, saliedēt vecākus, dalīties pieredzē, iepazīstināt ar pieejamo literatūru, pakalpojumiem

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Iepazīšanās;
  2. Paldies un lūdzu;
  3. Krāsas.

Aktivitātes gaita
Kamēr lielie brāļi un māsas piedalījās KN interešu pulciņos, tikmēr mazuļi ar vecākiem – kavēja laiku sarunās, radošos darbos (ar pirkstiņkrāsām krāsoja) vai spēlēs.

Sasniedzamais rezultāts
Vecāki ar bērniem turpina ikdienā nākt uz bibliotēku un novērtē grāmatas ar cietajām, biezajām lapām un citas attīstošās rotaļlietas. Reizēm pārņem sajūta, ka iegriežas bibliotēkā arī vides maiņas dēļ, bērns paliek mierīgāks, bibliotēka mazulim ir jauna izzinoša pasaule. Respektējam vecāku vēlmi saglabāt privātumu.

 

Bibliotēkas nosaukums
Rīgas Centrālās bibliotēkas Daugavas filiālbibliotēka

Aktivitātes nosaukums
“Mazo rīts”

Mērķauditorija
Pirmsskolas vecuma bērni

Aktivitātes mērķis
Lasītprasmes veicināšana

Aktivitātes uzdevumi:

  1. Bibliotēkas popularizēšana;
  2. Bērnu vecāku iesaiste pasākumu norisē;
  3. Bērna socializācija.

Aktivitātes gaita
Tematiskajos pasākumos bērniem priekšā tiek lasīti grāmatu fragmenti un notiek pārrunas par pasākuma tēmu. Tiek izspēlētas dažādas rotaļas un notiek darbošanās radošajās darbnīcās. Piemēram, pasākums par ziemas priekiem: L. Rozentāles un K. Spures grāmatas “Ričijs Rū un draugi” pasakas priekšlasījums, rotaļa par ziemas priekiem un radošā darbnīca – papīra sniega bumbas izveide

Sasniedzamais rezultāts
Jauno lasītāju piesaiste, lasītprasmes veicināšana, bibliotēkas atpazīstamība apkaimē.

 

Informāciju apkopoja:
Madara Vīlipa
Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Bibliotēku attīstības centra
nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem
madara.vilipa@lnb.lv