Pirmajai gadadienai par godu 4. augustā no plkst. 13.00 norisināsies jubilejas pikniks. Bērni varēs piedalīties radošajās darbnīcās, bet ikviens varēs apbrīnot projektā “(R)adīts Gāliņciemam” tapušos krāšņos mētelīšus, kuros uz vienu nedēļu būs ietērpti septiņi pie Gāliņciema bibliotēkas augoši koki. Gandrīz tūkstoti kvadrātiņu, no kuriem mētelīši veidoti, pusgada garumā adīšanas un tamborēšanas tehnikā izgatavoja ne tikai ventspilnieki, bet rokdarbu entuziasti arī no citām vietām Latvijā. Plkst. 15.00 svinīgi atklās ventspilnieces Maldas Pornieces gleznu izstādi “Teic, kur zeme skaistākā…”. Viesu priekam muzicēs ansamblis “Ventspils blūmīzeristi”.

Dati liecina, ka 2024. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu 2023. gadā, kad Gāliņciema bibliotēka vēl atradās iepriekšējās, daudz šaurākajās telpās, teju trīskāršojies kopējais bibliotēkas apmeklētāju, tostarp bērnu, skaits. Par 23% pieaudzis Gāliņciema bibliotēkā reģistrēto lasītāju skaits, bet par 21% procentiem palielinājies izsniegto grāmatu skaits.

Bibliotēka apmeklētājiem jau gadu piedāvā sešus jaunus tematiskos pakalpojumus, kas saistīti ar tradicionālā dzīvesveida un tā savdabības saglabāšanu. Šeit kopj un popularizē seno arodu prasmes, pulcējas dabas un kultūras vēstures pētnieki, notiek literārās un rakstniecības meistardarbnīcas, folkloras un latviskās dzīvesziņas pasākumi. Tāpat te regulāri pulcējas un izglītojas dzimtu vēstures pētnieki, kā arī ir iespējams saņemt atbalstu digitālo prasmju, tehnoloģiju apguvei un pielietošanai. Vēl Gāliņciema bibliotēkā nodrošina iespēju bibliotēkas pakalpojumus izmantot arī tiem cilvēkiem, kuriem ir redzes un uztveres traucējumi, jo bibliotēkā integrēts agrākais Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Ventspils filiālbibliotēkas krājums. Bērniem un jauniešiem paredzētajā daļā var ne tikai lasīt vai piedalīties radošos un izglītojošos pasākumos, bet arī izmantot spēļu konsoli, spēlēt galda spēles, lasīt un vienkārši pavadīt laiku.

Pērn jaunā Gāliņciema bibliotēka skatē “Gada labākā būve Latvijā” nominācijā “Publiskā jaunbūve” ieguva 2. vietu. Savukārt šī gada aprīlī Gāliņciema bibliotēka ieguva divas Latvijas Bibliotekāru biedrības gada balvas – bibliotēka tika atzīta par 2023. gada “Gada bibliotēku”, bet bibliotēkas atklāšanas pasākums – par vietējas nozīmes bibliotēkas organizēto “Gada notikumu Latvijas bibliotēkās 2023”.

Gāliņciems ir viens no dzīvojamajiem rajoniem Ventspilī, Ventas kreisajā krastā, kas mūsdienās arvien aug – to par savu mājvietu izvēlas ģimenes, kas šeit ceļ savas mājas. Bibliotēka šai apkaimē darbojas kopš 1954. gada pēc rakstnieka, tā laika Ventspils bibliotēkas pārziņa, Gāliņciema iedzīvotāja Herberta Dorbes iniciatīvas, lai ceļš pēc grāmatām iedzīvotājiem nebūtu jāmēro uz pilsētu. Sākumā bibliotēka atradās Mācītājmuižā, bet, kad apstākļi tajā kļuva darbam pavisam nepiemēroti, kopš 2003. gada 20 gadu garumā bibliotēka atradās 90 kvadrātmetrus plašās telpās blakus vietējam doktorātam.

Lasiet arī:
Gāliņciema bibliotēkai jaunas mājas: Intervija ar bibliotēkas vadītāju Kristu Karabeško

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Duļbinska
Ventspils bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste
Kristine.dulbinska@ventspils.lv