Semināru organizējām, lai diskutētu ar žurnālistiem par to, kā mediju pārstāvji savā ikdienas darbā – radot publikācijas par noteiktām tēmām, cilvēkiem, procesiem, var izmantot LNB veidoto lielāko Latvijas preses datubāzi – Analītiku.

Seminārā piedalījās žurnālisti un mediju pārstāvji no žurnāla “IR” un portāla “ir.lv”, žurnāla “Kas Jauns” un portāla “kasjauns.lv”, no izdevniecības “Rīgas Viļņi”, no Latvijas Radio, no laikraksta “Dienas Bizness”, no Pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica”, no portāla “Baltic-course.lv”, no laikraksta “Laiks”, “Brīvā Latvija”, no izdevniecības “Dienas Žurnāli”, no laikraksta “Latvijas Avīze”,  kā arī vairāki neatkarīgie žurnālisti un žurnālistikas studenti.

Nacionālā Analītikas datubāze ir datu arhīvs, kas satur informāciju par rakstiem Latvijas presē no 1951. gada līdz mūsdienām, kā arī ārzemju preses izdevumiem, kuros rakstīts par Latviju un latviešiem. Šā gada pavasarī LNB Nacionālās Analītikas datubāzes ierakstu skaits ir sasniedzis 3 miljonus!

Seminārā informējām mediju pārstāvjus par Analītikas datubāzes iespējām:

  1. iespēja savākt savu rakstu arhīvu – bibliogrāfiju;
  2. iespēja atrast un atlasīt informācijas sarakstu par kādu noteiktu tēmu vai personību Latvijas preses izdevumu rakstos no 1951. gada līdz pat šodienai;
  3. iespēja pasūtīt pilnu tekstu kopijas, izmantojot LNB elektronisko dokumentu piegādes pakalpojumu;
  4. brīva piekļuve datubāzei.

Stāstījām arī par Analītikas datubāzes priekšrocībām salīdzinājumā ar citām Latvijas rakstu datubāzēm:

  1. Analītikas datubāze ir bezmaksas;
  2. aptvērums laikā ir daudz lielāks nekā citās Latvijas preses datubāzēs  (informācija par rakstiem no 1951.-2012. gadam, kā arī no 1917., 1918., 1919., 1926., 1937., 1938., 1943., 1944. gada.);
  3. avotu daudzums nav salīdzināms ne ar vienu citu Latvijas preses datubāzi. LNB Analītikas datubāzē ir iekļauti 3079 Latvijas preses izdevumi un 5646 ārzemju izdevumi, kuros publicēti raksti saistībā ar Latviju un latviešiem.

Seminārā bija gan vispārīgs ievads, kas iepazīstināja ar Analītikas datubāzes tapšanas pirmsākumiem, kā arī praktiskā daļa, kurā tika doti padomi datu meklēšanā, atlasīšanā un grupēšanā, kā arī stāstīts par iespējām iegūt rakstu pilnos tekstus savā rīcībā. Noslēgumā tika iezīmēti Analītikas datubāzes saskares punkti ar topošajiem LNB digitālās bibliotēkas jaunajiem portāliem un to saturu.

Analītikas datubāze pieejama šeit.

Uzziņai
Analītikas datubāzē:

  • atrodama informācija par 702 dažāda veida skandāliem;
  • 36 reizes palaista “preses pīle” (šāds termins jau eksistējis 1937. gadā);
  • savukārt par terminu “cilvēka drošumspēja” (viena no Nacionālās attīstības plāna prioritātēm) nav atrodams neviens ieraksts;
  • jēdziens “cilvēka faktors” minēts tikai 25 reizes kopš 1985. gada.